ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός-Γαλλία: Στα 110 δισ. τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Κορωνοϊός-Γαλλία: Στα 110 δισ. τα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Thomasa Shanson /AP Photos

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το αναμενόμενο κόστος των μέτρων της για τη στήριξη της οικονομίας κατά την κρίση του κορωνοϊού στα 110 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της.

«Θα πάμε από τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ σ' ένα πρώτο σχέδιο οικονομικής στήριξης ... στα περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό RTL, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του Ρόιτερς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το πακέτο περιλαμβάνει 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες και δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα προσφερθεί στήριξη και στον όμιλο Air France KLM.

15.000 θάνατοι

Η Γαλλία είναι από χτες η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους λόγω της πανδημίας της Covid-19. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχουν αναφερθεί 15.729 θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων οι 5.470 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα για ευάλωτους ανθρώπους και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία. Μέσα σε 24 ώρες δηλαδή, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 762, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας στους 6.730, από 6.821 χθες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα μέτρα καραντίνας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι και τις 11 Μαΐου αποδίδουν.Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 103.573, από 98.076 που ήταν την Δευτέρα.

Εξηγήσεις από τον πρέσβη της Κίνας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη μετά από ένα δεύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας, στο οποίο επικρίνεται ο χειρισμός της κρίσης του νέου κορωνοϊού από χώρες της Δύσης.

«Ορισμένες δημοσιευμένες απόψεις από εκπροσώπους της κινεζικής πρεσβείας στην Γαλλία δεν ευθυγραμμίζονται με την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Τα τελευταία σχόλια που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της πρεσβείας, που ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι δυτικές χώρες άφησαν τους ηλικιωμένους τους να πεθάνουν σε γηροκομεία, διατυπώνονται μετά την παραγγελία από την Γαλλία εκατομμύριων μασκών από την Κίνα για να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ