ΚΟΣΜΟΣ

Απάτες στην εποχή του κορωνοϊού: Υπάλληλοι παριστάνουν τους ασθενείς - Τι συμβουλεύει το FBI

Απάτες στην εποχή του κορωνοϊού: Υπάλληλοι παριστάνουν τους ασθενείς - Τι συμβουλεύει το FBI
AP Photo/Jae C. Hong

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, το FBΙ προειδοποιεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ακόμη έναν λόγο για να ανησυχούν: τις απάτες των εργαζομένων τους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία.

Σε μια αναφορά που απέστειλε το FBI τη M.Δευτέρα σε επιχειρήσεις όλης της χώρας και η οποία ήρθε στην κατοχή του CNNi, η υπηρεσία ενημερώνει τους επιχειρηματίες ότι πρέπει να επαγρυπνούν για πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ένας υπάλληλος έχει διαγνωστεί θετικός στο τεστ για τον Covid-19.

Η αναφορά προειδοποιεί ότι οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες προκειμένου να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους και να απολυμάνουν τον χώρο εργασίας ίσως οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Η αναφορά περιλαμβάνει το παράδειγμα ενός εργαζομένου σε κατασκευαστική εταιρεία ο οποίος τον Μάρτιο ισχυρίστηκε ψευδώς ότι βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικό ιατρικό έγγραφο.

Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση έκλεισε προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απολύμανσης ενώ όλοι οι υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν για το γεγονός. Ωστόσο μετά από πιο ενδελεχή έρευνα στο ιατρικό έγγραφο διαπιστώθηκε ότι ο ισχυρισμός ήταν ψευδής.

Εξαιτίας της απάτης ωστόσο, η εταιρεία υπέστη ζημιά άνω των 175.000 δολαρίων. Επιπλέον, ένας συνάδελφος του υποτιθέμενου ασθενούς ζημιώθηκε οικονομικά καθώς, πιστεύοντας ότι έχει εκτεθεί κι αυτός στον ιό, αποφάσισε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα προκειμένου να τεθεί σε απομόνωση, μακριά από τα μέλη της οικογένειάς του.

Το FBI απευθύνει σύσταση στις εταιρείες να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους, όπως να επικοινωνούν απευθείας με τον φορέα που αναφέρεται στο έγγραφο των υπαλλήλων τους, ώστε να επιβεβαιώσουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους, αλλά και να επαληθεύουν την γνησιότητα των εγγράφων.

Μάστιγα οι κατά φαντασίαν... ασθενείς

Το παράδειγμα που αναφέρει το FBI είναι ένα από μια σειρά από περιστατικά εξαπάτησης από υπαλλήλους που προσποιήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Τον περασμένο μήνα, μια 18χρονη υπάλληλος αλυσίδας ταχυφαγείων συνελήφθη στον Καναδά όταν προσκομίζοντας ψεύτικο χαρτί γιατρού ισχυρίστηκε ότι είναι ασθενής του Covid-19.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Οντάριο, «το εστιατόριο έμεινε κλειστό για αρκετές ημέρες ενώ επαγγελματίες υπηρεσίας καθαριότητας εργάστηκαν για την απολύμανσή του. Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στο εστιατόριο, τους πελάτες και τους υπαλλήλους».

Αλλά και στη Νότια Καρολίνα ένας άντρας συνελήφθη τον περασμένο μήνα όταν επίσης προσκόμισε πλαστό έγγραφο στον εργοδότη του, ισχυριζόμενος ότι έχει διαγνωστεί με τον κορωνοϊό.

Το τηλεφωνικό κέντρο όπου εργαζόταν έμεινε κλειστό για πέντε ημέρες, ενώ ο χώρος απολυμάνθηκε.

Σύμφωνα με τον σερίφη της περιοχής:

«Απ’ ό,τι φαίνεται ο τύπος ήθελε απλώς μια άδεια δύο εβδομάδων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ