ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 12.800 οι νεκροί - Επικρίσεις στην κυβέρνηση

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 12.800 οι νεκροί - Επικρίσεις στην κυβέρνηση
AP Photo/Alberto Pezzali

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βρετανία καθώς σύμφωνα με νεότερη επίσημη ενημέρωση, 761 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο λόγω του νέου κορωνοϊού, στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται πλέον στους 12.868, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διενεργεθεί 313.769 διαγνωστικά τεστ εκ των οποίων τα 98.476 είναι θετικά στον ιό.

Στη Σκωτία, συνολικά 962 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους. Το ένα τέταρτο όλων των θανάτων που καταγράφηκαν ήταν σε κέντρα φροντίδας και σχεδόν το 70% των θανόντων ήταν ηλικίας 75 ετών και άνω.

Στην Ουαλία οι αρχές ανακοίνωσαν 60 νέους θανάτους εξαιτίας της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 463. Στη Βόρεια Ιρλανδία σημειώθηκαν σημειωθεί έξι ακόμη θάνατοι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 140.

Καθυστέρηση στην ανταπόκριση και διαχείριση κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής σερ Ντέιβιντ Κινγκ, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC, υποστήριξε ότι «η διαχείριση της πανδημίας έγινε πολύ αργά, παρ' ολο που είχε καταρτιστεί πριν από χρόνια έκθεση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ενδεχόμενο πανδημίας».

«Το γιατί δεν ανταποκριθήκαμε πολύ νωρίτερα, μόλις ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα, απλά δεν ξέρω. Και το λέω αυτό γιατί το 2006, δημοσιεύσαμε μία έκθεση για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας και σε αυτή την έκθεση, φαινόταν ότι εάν ξεσπάσει επιδημία οπουδήποτε στον κόσμο με κάποιον καινούργιο ιό όπως αυτού του είδους -και φυσικά αυτό συνέβη- τότε μέσα σε τρεις μήνες, εξαιτίας των αεροπορικών ταξιδιών, θα υπάρχει παντού στον κόσμο, και φάνηκε ότι ήμασταν απροετοίμαστοι και δεν λάβαμε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, και τα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε ισχύ από το 2010, κόστισαν επίσης ζωές, καθώς η τότε πολιτική της κυβέρνησης ήταν η μείωση των δημοσίων δαπανών σε όλο το φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«…Και φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στην περικοπή των προγραμμάτων διαχείρισης κινδύνων» είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για περισσότερες δαπάνες προς την υπηρεσία Περιβάλλοντος παρά για τις πανδημίες. «Για μένα αυτό είναι πολύ λυπηρό γιατί, όπως είπα, είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία από το 2006».

Ο καθηγητής πρότεινε ως απάντηση στην τωρινή κατάσταση τις εξετάσεις σε ευρύτερη κλίμακα πληθυσμού ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ