ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Περιορίζεται ο αριθμός των νεκρών - Το σχέδιο επιστροφής μετά το lockdown

Κορωνοϊός - Ιταλία: Περιορίζεται ο αριθμός των νεκρών - Το σχέδιο επιστροφής μετά το lockdown
AP Photo/Andrew Medichini

Τους 21.645 έφθασαν οι νεκροί στην Ιταλία, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την επιβολή διαφορετικών ωραρίων λειτουργίας για δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρίες και βιομηχανίες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια βαθμιαίας επιστροφής από το lockdown στην καθημερινότητα, από τις 4 Μαίου και έπειτα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να επιτραπεί και στα δημόσια μέσα μεταφοράς να μην δεχθούν τεράστια πίεση τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως έχει διαρρεύσει έως τώρα, στα λεωφορεία και στα μετρό των ιταλικών πόλεων, οι επιβάτες ταξιδεύουν, πολύ πιθανά, όλοι καθιστοί, αφήνοντας ανάμεσά τους, πάντα, μια κενή θέση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών, εξέδωσε σήμερα νέα απόφαση βάσει της οποίας οι κατά τόπους νομάρχες, μαζί με τις υπηρεσίες του ιταλικού δημόσιου συστήματος υγείας, θα πρέπει να κινητοποιηθούν για την λεπτομερή εξακρίβωση της τήρησης των συνθηκών ασφαλείας, σε όλους τους χώρους εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα εμπορικά καταστήματα.

Η ιταλική κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, έχει προχωρήσει στην σύσταση δεκαεπταμελούς ειδικής «επιχειρησιακής ομάδας δράσης», με επικεφαλής τον μάνατζερ Βιττόριο Κολάο.

Αποστολή της είναι να εντοπίσει, για κάθε παραγωγικό τομέα της χώρας και για το σύνολο των πολιτών, τον καταλληλότερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιστρέψουν, σταδιακά, στους καθημερινούς ρυθμούς που τους ήταν γνώριμοι, πριν την κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Στους 21.645 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 165.155, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 21.645.

Παράλληλα, 38.092 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την Τρίτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 162.488 και είχαν χάσει την ζωή τους 21.067 άνθρωποι ενώ 37.130 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 578 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.667 νέα κρούσματα, 962 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό, ενώ 3.079 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.643 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 74.696 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 62.153 και οι νεκροί 11.377. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 21.029, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.788. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.624, με 940 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (305 λιγότερα κρούσματα) ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 24 λιγότεροι άνθρωποι. Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, για δωδέκατη συνεχή ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ περιορίζονται και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Οι θεραπευμένοι είναι, όμως, 733 λιγότεροι από χθες.

Πρόταση για παραλίες με… πλέξιγκλας εν μέσω κορωνοϊού

Διάφορες ιδέες σκαρφίζονται οι Ιταλοί για να καταφέρουν να σώσουν την τουριστική σεζόν, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των λουόμενων στις παραλίες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια χώρα που επλήγη ιδιαίτερα από τον Covid-19, με χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες ζημιές στην οικονομία.

Μία από τις ιδέες των Ιταλών, που μάλλον είναι ελαφρώς... αμφιλεγόμενη, είναι η δημιουργία μικρών κουτιών από πλέξιγκλας στις παραλίες, ώστε οι λουόμενοι να μην έχουν άμεση επαφή μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Μόντενα προτείνει ατελείωτες σειρές από ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω στην άμμο, αλλά μέσα σε... ασκεπή κουτιά από πλέξιγκλας. Μέσα σε αυτά τα κουτιά θα χωρά ένα ζευγάρι Ιταλών -το πολύ μια ολιγομελής οικογένεια- και έτσι όλοι θα είναι προστατευμένοι από τους ιούς και τα μικρόβια των διπλανών τους.

Κάθε τέτοιο διάφανο κουτί θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από τα παρακείμενα και, φυσικά, ο κόσμος θα απαγορεύεται να βγαίνει όποτε θέλει, προκειμένου να συνωστίζεται στο μπαρ και στο εστιατόριο της οργανωμένης ακτής.

kare
kare2

Οι «ένοικοι» του κάθε κουβουκλίου θα κάνουν την παραγγελία τους μέσω κινητού τηλεφώνου και ένας σερβιτόρος με μάσκα και γάντια θα τους παραδίδει τους καφέδες, τα αναψυκτικά και τα σνακ, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ