ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Κορωνοϊός: Αύξηση-ρεκόρ νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο

Ρωσία - Κορωνοϊός: Αύξηση-ρεκόρ νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο
AP Photo/Victor Berezkin

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα μία αύξηση-ρεκόρ 4.069 νέων περιστατικών μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 32.007, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον COVID-19 στη Ρωσία άρχισε να αυξάνεται δραστικά μέσα στον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι είχε αναφέρει αισθητά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, κατά τα πρώτα στάδια ξεσπάσματος της πανδημίας.

Όπως έγινε γνωστό, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων σε συνεργασία με την εταιρεία Yandex, που λειτουργεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δημιουργούν τεστ, το οποίο θα μπορεί να γίνεται κατ’ οίκον, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία επενδύσεων RDIF.

«Σε πρώτη φάση θα μπορούν να κάνουν τεστ κορωνοϊού σε εγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια οι κάτοικοι της Μόσχας, που ανήκουν στην ομάδα κινδύνου (ηλικίας 65 ετών και άνω). Στο βαθμό που τα τεστ στα εργαστήρια θα αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι δυνατότητες να κάνουν το τεστ και άτομα άλλων ηλικιών και στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της RDIF.

Ανησυχία για καταπάτηση της ιδιωτικότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί φόβοι για άνευ προηγουμένου απειλή κατά τις ιδιωτικότητας μετά την εισαγωγή από τη Μόσχα ενός συστήματος ψηφιακού εντοπισμού των πολιτών με στόχο την επιβολή του lockdown εν μέσω κορωνοϊού.

Το πλαίσιο είναι απλό στη θεωρία. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μόσχας –από 14 ετών και πάνω- πρέπει να έχουν λάβει έναν QR κωδικό αν θέλουν να μετακινηθούν στην πόλη. Με την εγγραφή τους σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο ή κατεβάζοντας μια εφαρμογή στα κινητά τους, οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν εξ αρχής τη διαδρομή και τον σκοπό της μετακίνησής τους. Έπειτα, λαμβάνουν έναν QR κώδικα, o οποίος μπορεί να ελεγχθεί από τις Αρχές.

Σε πρώτη φάση, το μέτρο θα ισχύει μόνο για άτομα που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά οι Αρχές λένε ότι οι περιορισμοί θα κλιμακωθούν σταδιακά σε μετακινήσεις γύρω από τις γειτονιές.

Η αστυνομία θα σκανάρει αυτούς τους κωδικούς και θα κόβει πρόστιμο σε όσους δεν έχουν λάβει το ειδικό πάσο ή σκόπιμα παρείχαν ψευδείς πληροφορίες. Όσοι εξακολουθούν να εργάζονται μπορούν να πάρουν ένα ειδικό απεριόριστο πάσο, αλλά για προσωπικά θέματα - όπως η οδήγηση σε ένα κατάστημα ή στην εξοχική κατοικία - οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν μόνο δύο ελευθέρας την εβδομάδα, τα οποία έχουν ισχύ για μία μόνο ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ