ΚΟΣΜΟΣ

Επέζησε του Ολοκαυτώματος αλλά νικήθηκε από τον κορωνοϊό: Η ιστορία του πρώτου νεκρού στο Ισραήλ

Επέζησε του Ολοκαυτώματος αλλά νικήθηκε από τον κορωνοϊό: Η ιστορία του πρώτου νεκρού στο Ισραήλ

Ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στο Ισραήλ ονομάζεται Arie Even. Ήταν 88 χρονών, ζούσε σε γηροκομείο και άφησε την τελευταία του πνοή τον Μάρτιο. Πατέρας, παππούς και προπάππους, έζησε μια γεμάτη ζωή, γεμάτη ιστορίες να διηγείται στα εγγόνια του.

Ο Even έζησε μία γεμάτη ζωή, όπως λέει η οικογένειά του στο Associated Press. Είχε τέσσερα παιδιά, 18 εγγόνια και 1 δισέγγονο. Επιβίωσε του Ολοκαυτώματος, ξεπέρασε πολλά προβλήματα υγείας, αλλά ηττήθηκε από τον ιό.

Πέθανε την 20η Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ. Μόνος του, καθώς οι γιατροί δεν επέτρεψαν σε κανέναν συγγενή του να τον πλησιάσει. Αποχαιρετίσθηκαν μέσω τηλεφώνου.

Ο 88χρονος θάφτηκε την επόμενη κιόλας ημέρα, ωστόσο στην τελετή παραβρέθηκε μόνο ένα από τα παιδιά του και αυτό από μακριά.

Η οικογένεια του δηλώνει ιδιαιτέρως θλιμμένη καθώς δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τον Even κατά το ισραηλινό εθιμοτυπικό, μία τελετή που διαρκεί μία εβδομάδα.

Η απόδραση από το Ολοκαύτωμα

Σαν παιδί ο Even ζούσε στην Ουγγαρία. Η οικογένειά του διώχθηκε από τους ναζί. Ζούσε κρυμμένος με την μητέρα του, ενώ ο πατέρας του είχε συλληφθεί και οδηγηθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο παππούς του, ο οποίος είχε πολλές διασυνδέσεις, κατάφερε να τον στείλει στη Βουδαπέστη, όπου έμεινε σε ένα φιλικό σπίτι Ελβετών, ενώ στη συνέχεια – και με τη βοήθεια του γνωστού ως σωτήρα των Εβραίων Raoul Wallenberg, ο οποίος έσωσε χιλιάδες Εβραίους πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς – μετέβη σε ένα άλλο σπίτι.

Δυστυχώς, οι ναζί έπιασαν τον παππού του, τον σκότωσαν και πέταξαν τη σορό του στον Δούναβη.

Τα προβλήματα υγείας και το αντίο της οικογένειας

Μεγαλώνοντας, ο 88χρονος είχε καταφέρει να βγει νικητής από πολλές μάχες. Έπαθε καρδιακή προσβολή, πέρασε από αρκετά χειρουργεία, ενώ μία περίοδο που βρισκόταν στην Ισπανία ήρθε αντιμέτωπος και με τη χολέρα. Επιβίωσε από τα πάντα, αλλά νικήθηκε από τον κορωνοϊό.

«Ο πατέρας μου είχε περάσει πολλά, είχε ζήσει μία γεμάτη ζωή. Ήταν κρίμα που έφυγε έτσι, απροστάτευτος στο γηροκομείο», λέει η 54χρονη κόρη του Yael.

«Ήταν ένας άνθρωπος πολύ εκλεπτυσμένος. Ήταν περήφανος για την μαγειρική του. Αγαπούσε την κλασική μουσική και τα βιβλία για τον πόλεμο», σημειώνει η δεύτερη κόρη του Ofra, ενώ ο γιος του Yaacov αναφέρει:

«Ο πατέρας μας ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος και όλοι αισθανόμαστε πως έφυγε πριν από την ώρα του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ