ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για βοήθεια άνω του ενός δισ. σε Αϊτή και Ακτή Ελεφαντοστού

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για βοήθεια άνω του ενός δισ. σε Αϊτή και Ακτή Ελεφαντοστού
AP Photo/Diomande Ble Blonde

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας δισεκατομμυρίων σε Αϊτή και Ακτή Ελεφαντοστού.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 111,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή και αυτή των 886,2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ακτή Ελεφαντοστού, με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ παρέχει πόρους στις αρχές για τις βασικές δαπάνες της υγείας και την στήριξη των εισοδημάτων προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της Covid-19 στον πληθυσμό», αναφέρει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός σε ανακοίνωσή του για τη βοήθεια στην Αϊτή.

Υπενθυμίζει ότι σε μια προσπάθεια για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος, η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε μέτρα «για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, κυρίως καταβάλλοντας τους μισθούς και παρέχοντας τρόφιμα και δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς μετρητών στους πολίτες».

AP 20098696637600


Πηγή: AP Photo/Dieu Nalio Chery

Αυτή η πανδημία συνιστά «μεγάλη πρόκληση για την Αϊτή, μια χώρα σε εύθραυστη κατάσταση με πολύ περιορισμένες υπηρεσίες υγείας, που βγαίνει από δύο χρόνια κοινωνικοπολιτικής αστάθειας και επιδείνωσης των οικονομικών δυσκολιών», σχολίασε ο Τάο Ζανγκ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.

Η έκτακτη βοήθεια του ΔΝΤ, που χορηγείται στο πλαίσιο της ταχείας πιστωτικής διευκόλυνσης, θα συμβάλει στην κάλυψη του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών και θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για τις βασικές δαπάνες της υγείας, τη στήριξη στους εργαζόμενους.

Σε αντάλλαγμα αυτής της βοήθειας, το ΔΝΤ καλεί τις αρχές της Αϊτής να «εγγυηθούν την κατάλληλη χρήση της έκτακτης χρηματοδότησης», κάνοντας «μηνιαίες εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τις δαπάνες της νόσου Covid-19».

Συνιστά επίσης «οικονομικό και επιχειρησιακό έλεγχο» για τις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Επιπλέον, το ΔΝΤ θα στηρίξει τη χώρα μέσω ενός προγράμματος παρακολούθησης «για να βοηθήσει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της μακροοικονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας» και προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και να καταπολεμηθούν οι αδυναμίες της διακυβέρνησης και η διαφθορά».

Βοήθεια σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ακτή Ελεφαντοστού

«Ο αναμενόμενος οικονομικός αντίκτυπος της νόσου Covid-19 θα είναι μεγάλος και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές επιδεινώνονται γρήγορα», υπογραμμίζει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά ότι οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού «ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην πανδημία βάσει ενός ιατρικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικής πολιτικής για την παροχή στοχευμένης υποστήριξης σε ευάλωτους πληθυσμούς και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία».

«Η έκτακτη υποστήριξη του ΔΝΤ στο πλαίσιο της ταχείας πιστωτικής διευκόλυνσης και του μηχανισμού ταχείας χρηματοδότησης θα βοηθήσει τις αρχές να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου πληρωμών», σχολίασε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ σε ανακοίνωση.

Ο Φουρουσάβα θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης στην «προσέλκυση» πρόσθετων χρηματοδοτήσεων από άλλους αναπτυξιακούς εταίρους.

«Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις είναι απαραίτητες για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που απομένει και να διατηρηθούν τα σημαντικά οφέλη ανάπτυξης που έχει καταγράψει η Ακτή Ελεφαντοστού κατά την τελευταία δεκαετία», υπογράμμισε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ