ΚΟΣΜΟΣ

Στο τραπέζι για το συριακό το Ιράν εν μέσω αύξησης της στρατιωτικής του παρουσίας

Στο τραπέζι για το συριακό το Ιράν εν μέσω αύξησης της στρατιωτικής του παρουσίας
EPA/US DEPARTMENT OF STATE

Τρόποι επίλυσης του συριακού αναζητώνται αύριο στο πλαίσιο της νέας συνδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Τουρκίας στη Βιέννη.

Πηγή του Κρεμλίνου επισήμανε ότι την Παρασκευή αναμένεται η σύνθεση να διευρυνθεί σε μια σαφέστατη ένδειξη ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα παρακαθίσει και το Ιράν, όπως είχε τονίσει από χθες το αμερικανικό State Department.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά σήμερα από δημοσιογράφους για το κατά πόσο θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης, απάντησε ότι "ζητούμε να διευρυνθεί ο διάλογος".

Η συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες έχει προκαλέσει το συγκρατημένο ενδιαφέρον και της Σαουδικής Αραβίας που έχει αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία.

Ειδικότερα, οι δυο χώρες διαφωνούν ανοιχτά στο ζήτημα της υποστήριξης ή μη του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με το σιιτικό Ιράν να παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς της Δαμασκού και τη Σαουδική Αραβία να συμμετέχει ενεργά μαζί με τον διεθνή συνασπισμό στους βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας μάλιστα στην ιρανική τηλεόραση τη Δευτέρα, ανώτερος στρατιωτικός του Ιράν τόνισε ότι η χώρα αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, περιγράφοντας την αποστολή της ως συμβουλευτική για να βοηθήσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Άσαντ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ωστόσο σήμερα στο Ριάντ μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ, ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε για το Ιράν πως "αν είναι σοβαροί, θα το μάθουμε" και πως "αν δεν είναι, θα το μάθουμε επίσης και θα σταματήσουμε να χάνουμε τον χρόνο μας μαζί τους".

Σκέφτεται τη χερσαία επίθεση σε Συρία και Ιράκ ο Ομπάμα

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Ουάσινγκτον μεταφέρουν κλίμα δυσαρέσκειας της κυβέρνησης με την πρόοδο που συντελείται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με το Πεντάγωνο να πιέζει για τη διεύρυνση της στρατιωτικής ανάμειξης σε διατηρούμενες διεθνείς ζώνες συγκρούσεων, όπως αυτή της Συρίας και του Ιράκ.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, ανώτεροι αξιωματούχοι - σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα έχουν ήδη αποφανθεί ότι θα απαιτηθούν μέτρα που θα προβλέπουν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση για τα προτεινόμενα μέτρα -που θα φέρουν για πρώτη φορά στο έδαφος της Συρίας ειδικές αμερικανικές δυνάμεις για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο αλλά και Αμερικανούς συμβούλους πλησιέστερα στα μέτωπα της μάχης στο Ιράκ- εντείνεται την ώρα που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ πιέζει τον στρατό της χώρας να καταθέσει νέες προτάσεις για διευρυμένη ανάμειξη σε Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν.

Οι όποιες αλλαγές θα χρειαστούν σε κάθε περίπτωση την έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα που -όπως γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας- μπορεί να λάβει τη σχετική απόφαση ακόμα και εντός της εβδομάδας και δεν αποκλείεται να ταχθεί υπέρ της διατήρησης του τωρινού καθεστώτος.

Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των στρατευμάτων που ενδεχομένως επιστρατευτούν, αλλά οι πηγές αυτές διευκρινίζουν ότι στα αρχικά στάδια ο αριθμός θα είναι σχετικά μικρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ