ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ισπανία παρατείνει την καραντίνα έως και τις 9 Μαΐου

Κορωνοϊός: Η Ισπανία παρατείνει την καραντίνα έως και τις 9 Μαΐου
AP Photo/Manu Fernandez

Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τον νέο κορονοϊό χώρες παγκοσμίως, θα παρατείνει την καραντίνα του πληθυσμού της για δύο ακόμη εβδομάδες, έως και τις 9 Μαΐου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ επισήμανε, εντούτοις, ότι τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης θα χαλαρώσουν για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν με «περιορισμένο» τρόπο και «υπό όρους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση» της νόσου Covid-19 από τις 27 Απριλίου κι ενώ δεν είχαν το δικαίωμα αυτό από την έναρξη της καθολικής καραντίνας την 14η Μαρτίου.

Όπως εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της χώρας να δώσει το «πράσινο φως» για την τρίτη κατά σειρά δεκαπενθήμερη παράταση των μέτρων καραντίνας, που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Η Ισπανία επέτρεψε αυτήν την εβδομάδα την επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας. Όμως, οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και βγαίνουν μονάχα για ανάγκες όπως το να αγοράσουν τρόφιμα.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 565 θανάτους, μειωμένος από την αύξηση των 585 χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός έφτασε στους 20.043 θανάτους, με την Ισπανία να αποτελεί μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης αυξήθηκε στα 191.726 από 188.068 χθες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στο ναδίρ οι πωλήσεις βενζίνης

Η κατανάλωση βενζίνης στην Ισπανία είχε μειωθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, με τις πωλήσεις της να καταγράφουν βουτιά την τετάρτη εβδομάδα των περιορισμών συγκριτικά με την τελευταία εβδομάδα πριν την εφαρμογή των μέτρων.

Με πολλούς από τους δρόμους να είναι άδειοι και τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια να έχουν σταματήσει, οι συνολικές πωλήσεις βενζίνης στην Ισπανία κατά την περίοδο 5-12 Απριλίου ήταν κατά 84% χαμηλότερες σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η Μαδρίτη περιόρισε τους περισσότερους κατοίκους της στα σπίτια τους στις 14 Μαρτίου και έβαλε στον «πάγο» την οικονομία για δύο εβδομάδες στις αρχές Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ