ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σταθερή μείωση του ρυθμού αύξησης των θανάτων και των ασθενών στην εντατική

Κορωνοϊός - Γαλλία: Σταθερή μείωση του ρυθμού αύξησης των θανάτων και των ασθενών στην εντατική
AP Photo

Η Γαλλία πλησιάζει το όριο των 20.000 θανάτων, καθώς 395 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας σε 19.718 τον συνολικό αριθμό των θανάτων της επιδημίας Covid-19 στην χώρα. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων μειώνεται, μαζί με τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γαλλίας Ζερόμ Σαλομόν ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική μειώθηκε για 11η συνεχή ημέρα, του 5.744, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 30ή Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Γαλλία βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά, αλλά προειδοποίησε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση επί των νοσοκομείων μειώνεται, με την συνεχή μείωση των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική, είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Αντίθετα, η οικονομική κρίση που προέρχεται από την επιδημία του κορωνοϊού μόλις ξεκίνησε και θα είναι «βίαιη», προειδοποίησε.

Πτώση τουλάχιστον 8% στο ΑΕΠ της χώρας

Η κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού θα προκαλέσει πτώση τουλάχιστον 8% στο ΑΕΠ της Γαλλίας φέτος, ανάλογα με τη διάρκεια της καραντίνας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η τρέχουσα κρίση είναι “εντελώς άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά τη φύση της και πιο ισχυρή από τις προηγούμενες”, παρατήρησε ο διοικητής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du dimanche.

“Η Γαλλία αναμένεται να γνωρίσει πτώση τουλάχιστον 8% στο ΑΕΠ της το 2020”, εκτίμησε ο ίδιος, με τη γαλλική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει αντίστοιχο ποσοστό.

“Κάθε 15 ημέρες καραντίνας προκαλούν μείωση της ετήσιας ανάπτυξης κατά περίπου 1,5 μονάδα και σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό επιπλέον δημοσιονομικού ελλείμματος”, επεσήμανε ο ντε Γκαλό.

Ωστόσο “δεν θα περάσουμε (…) ξαφνικά σε μια περίοδο κανονικής επανέναρξης” της οικονομίας μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου.

“Θα υπάρξει μια δεύτερη πράξη στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ενισχυθεί παράλληλα η υγειονομική εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στην οικονομία, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους”, εξήγησε.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της β’ πράξης μέχρι την πλήρη επανεκκίνηση (της οικονομίας)”, υπογράμμισε ο ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος “διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση κραδασμών” στη διάρκεια της κρίσης. “Η μαζική κρατική παρέμβαση απορρόφησε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του σοκ και περιόρισε αντίστοιχα τις επιπτώσεις του στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.

“Ο προστατευτικός του ρόλος θα πρέπει να περιοριστεί μόλις ξεκινήσει η επανεκκίνηση των διάφορων τομέων”, προέβλεψε όμως ο ντε Γκαλό, καθώς “αυτός ο ρόλος θα πληρωθεί στο μέλλον”.

“Η Γαλλία θα εξέλθει από το σοκ με ένα δημόσιο χρέος αυξημένο κατά τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 115%, (…) θα πρέπει να γίνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση (των οικονομικών) εφόσον οι Γάλλοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους”, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Στο μεταξύ “είναι πολύ νωρίς (…) για να πούμε” αν τα 110 δισεκ. ευρώ που κινητοποίησε το κράτος για να στηρίξει την οικονομία θα αρκέσουν.

Ο ντε Γκαλό προβλέπει επανεκκίνηση της κατανάλωσης, με δεδομένο ότι πολλοί Γάλλοι δαπανούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα έσοδά τους στη διάρκεια της καραντίνας. Η διαφορά αυτή “αναμένεται να μετατραπεί στο μέλλον σε ικανότητα κατανάλωσης και άρα ανάπτυξης”, εφόσον οι πολίτες “νιώσουν ότι τους καθησυχάζει το υγειονομικό σχέδιο”, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ