ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πώς η Μαφία εκμεταλλεύεται την κρίση στη νότια Ιταλία

Κορωνοϊός: Πώς η Μαφία εκμεταλλεύεται την κρίση στη νότια Ιταλία
(AP Photo/Andrew Medichini)

Ανώτεροι αξιωματούχοι και ερευνητές κατά της μαφίας εξηγούν στο CNNi πως οργανώσεις Μαφίας εκμεταλλεύονται ήδη την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικά στη νότια Ιταλία.

Παρέχουν είδη καθημερινής ανάγκης σε φτωχογειτονιές, προσφέρουν πίστωση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σχεδιάζουν να απορροφήσουν ένα κομμάτι των δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για κεφάλαια τόνωσης.

Η πιο ισχυρή οργάνωση της Μαφίας - η "N'drangheta" (Ντραγκέτα), με έδρα την Καλαβρία - πιστεύεται ότι ελέγχει το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης. Ακόμη και όταν η πανδημία κατέστησε πιο δύσκολη τη διανομή, εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα.

Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο - συγγραφέας του "Γόμμορα - η άλλη Μαφία της Ιταλίας", μια έκθεση της μαφίας της Καμόρα στη Νάπολη - είπε στο CNNi ότι "οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την [έλλειψη] εποπτείας της επιβολής του νόμου στα λιμάνια, στα αεροδρόμια".

Αλλά οι ομάδες μαφίας είναι κάτι πολύ παραπάνω από το εμπόριο κοκαΐνης. Είναι βαθιά ενσωματωμένες στην οικονομία.

Ενώ οι παραδοσιακές δραστηριότητες της Μαφίας, όπως ο εκβιασμός μπορεί να δέχεται πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκουν νέες ευκαιρίες, λέει η Άννα Σέργι, ανώτερη λέκτορας στην εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, δήλωσε ότι οι οργανώσεις της Μαφίας πλήττουν ήδη τμήματα της οικονομίας "που δεν έχουν μπλοκαριστεί από τους περιορισμούς του Covid-19: την αγροδιατροφική αλυσίδα, την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, την οδική μεταφορά".

Την ίδια άποψη μοιράζεται ο Σαβιάνο: "Τα γραφεία τελετών, τα πλυντήρια νοσοκομείων, οι εταιρείες καθαρισμού εταιρείες παράδοσης τροφίμων, βενζινάδικα, αυτοί είναι οι κλάδοι που έλεγχαν τα τελευταία 10 χρόνια", λέει στο CNNi.

Είναι τέτοιο το οικονομικό δίκτυο της "Ντραγκέτα", είπε ο Gabrielli την περασμένη εβδομάδα, ώστε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την απεγνωσμένη ανάγκη για μετρητά που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις οποίες δεν ελέγχει επί του παρόντος.

"Στο τέλος της έκτακτης ανάγκης, οι εγκληματικές ενώσεις θα μπορούσαν να έχουν μολύνει την οικονομία, ελέγχοντας εταιρείες που προηγουμένως δεν είχαν διεισδύσει", είπε.

Η Σέργι λέει ότι οι προηγούμενες κρίσεις έχουν δείξει ότι η Μαφία μπορεί να μεταφέρει χρήματα γρήγορα εκτός του τραπεζικού συστήματος και να απαιτήσει λιγότερες εγγυήσεις από τις τράπεζες. Ο δανεισμός χρημάτων σε προβληματικές εταιρείες και, στη συνέχεια, σταδιακά ο έλεγχος τους είναι μια καλοδουλεμένη τακτική μαφίας.

Ο Νικολα Γκρατερι, ανακριτής κατά της μαφίας και επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής στο Catanzaro, δήλωσε στο CNNi ότι επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Η τελευταία μεγάλη ύφεση, το 2008, προσφέρεται για συγκρίσεις.

Ομάδες κατά της μαφίας, όπως η SOS Impresa, δήλωσαν ότι η κρίση μετέτρεψε τη Μαφία στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η ομάδα που εδρεύει στο Παλέρμο υπολόγισε το 2012 ότι η Μαφία είχε ρευστότητα 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (72 δισεκατομμύρια δολάρια) και χαρακτήρισε τον εκβιασμό δανεισμού ως «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ταυτόχρονα, πολλές ιταλικές τράπεζες αγωνίζονταν να παραμείνουν σε λειτουργία και δανείζονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η "Ντραγκέτα" και άλλες ομάδες δεν ζουν απλώς από κοινωνίες που είναι ισχυρές. Χτίζουν πίστη παρέχοντας είδη ανάγκης σε φτωχογειτονιές και μετρητά σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για τον Γκρατερι, αυτή είναι "μια μέθοδος για να δημιουργήσουν πίστη. Εάν εμείς - το κράτος - δεν δείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί, αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι η Μαφία εμφανίζεται ως νικητής ενός μοντέλου και ίσως ζητήσει αντάλλαγμα στις εκλογές”.

Η Ζόρα Χάουζερ, ερευνητής του οργανωμένου εγκλήματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι “αυτό που βλέπουμε –και θα βλέπουμε όλο και περισσότερο καθώς εξελίσσεται η οικονομική και κοινωνική κρίση– είναι οι ομάδες μαφίας που επιστρέφουν στις βασικές επιχειρήσεις προστασίας και διακυβέρνησης”.

Η εγκληματολόγος Άννα Σέρργι λέει ότι η μαφία θέλει η κοινότητα να τους συμπαθεί, αλλά και να τους έχει ανάγκη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τον κίνδυνο. Το CNNi εξασφάλισε μια επιστολή της υπουργού Εσωτερικών Luciana Lamorgese προς τους περιφερειάρχες, στην οποία τους προειδοποιούσε ότι εγκληματικές οργανώσεις θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν "μορφές υποστήριξης" για να κερδίσουν δημοτικότητα.

Ο Σαβιάνο λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η μαφία θα προσπαθήσει να προσλάβει τους νέους άνεργους ως "στρατιώτες" της.

The Mafia is poised to exploit coronavirus, and not just in Italy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ