ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στον Καναδά: Τουλάχιστον 13 νεκροί από πυρά ενόπλου σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία

Μακελειό στον Καναδά: Τουλάχιστον 13 νεκροί από πυρά ενόπλου σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία
Twitter

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους μια αστυνομικός, έχασαν τη ζωή τους στις αλλεπάλληλες επιθέσεις ενός ιδιοκτήτη οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, 51 ετών, που κάποια στιγμή είχε εν μέρει μεταμφιεστεί σε αστυνομικό στη Νέα Σκοτία, ανακοίνωσαν οι αρχές του Καναδά. Πρόκειται για το χειρότερο μακελειό που βιώνει η χώρα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης, Γκάμπριελ Γουόρτμαν, φόραγε μέρος στολής αστυνομικού και είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό.

Ο Γουόρτμαν πυροβόλησε ανθρώπους σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία, καναδική επαρχία στις ακτές στον Ατλαντικό, διευκρίνισε η αστυνομία. Η επικεφαλής της αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο, η Μπρέντα Λάκι, ενημέρωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC ότι ο ένοπλος δολοφόνησε τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι η απειλή που έθετε ο Γουόρτμαν έλαβε τέλος, ότι είναι νεκρός, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV ότι ο ένοπλος σκοτώθηκε από αστυνομικό έπειτα από δωδεκάωρο ανθρωποκυνηγητό.

Ένα από τα θύματα του Γουόρτμαν ήταν η αστυνομικίνα Χάιντι Στίβενσον, 23 χρόνια στην υπηρεσία, μητέρα δύο παιδιών.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και κάποια τουλάχιστον από τα θύματά του. Το κίνητρό του αποτελεί για την ώρα μυστήριο.

Το μακελειό είναι το χειρότερο του είδους στον Καναδά αφότου ένας άνδρας δολοφόνησε 15 γυναίκες στο Μόντρεαλ το Δεκέμβριο του 1989. Άλλος ένας νεαρός, οδήγησε φορτηγάκι πάνω σε κόσμο και σκότωσε 10 ανθρώπους στο Τορόντο τον Απρίλιο του 2018.

Οι επιθέσεις, ειδικά με τη χρήση πυροβόλων όπλων, είναι σπάνιες στον Καναδά, όπου η νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας είναι πολύ πιο αυστηρή από ό,τι στις ΗΠΑ.

Στη Νέα Σκοτία, όπως και στον υπόλοιπο Καναδά, οι αρχές έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι διαπράττονταν οι φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Έξω και μέσα στο οίκημα αυτό βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας.

Είχαν επίσης γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Αστυνομικοί αντάλλαξαν κατόπιν πυρά με τον Γουόρτμαν, που διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και αυτό που είχε τροποποιήσει ώστε να μοιάζει με περιπολικό.

Οι έρευνες που έγιναν αποκάλυψαν πως ο ένοπλος είχε δολοφονήσει κι άλλους ανθρώπους σε διάφορα σημεία.

Κάποια στιγμή το βράδυ του Σαββάτου, ο Γουόρτμαν φαίνεται πως «φόρεσε μέρος τουλάχιστον της στολής αστυνομικού», είπε ο Κρις Λέδερ, αξιωματικός της αστυνομίας. Το ότι διέθετε στολή αστυνομικού και είχε κάνει τροποποιήσεις στο αυτοκίνητό του «σίγουρα δείχνουν πως όλο αυτό δεν ήταν τυχαίο», πρόσθεσε ο Λέδερ.

Σύμφωνα με τους ιστότοπους της οδοντιατρικής εταιρείας της Νέας Σκοτίας κι ενός ευρετηρίου επιχειρήσεων της επαρχίας, ο Γουόρτμαν λειτουργούσε το οδοντοτεχνκό εργαστήριό του στο Ντάρτμουθ, κοντά στο Χάλιφαξ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Λέδερ είπε ότι η αστυνομία θα ερευνήσει εάν το μακελειό συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών μη απολύτως απαραίτητων επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Ο επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης στη Νέα Σκοτία Στίβεν ΜακΝιλ καταδίκασε «μια από τις πλέον αναίτιες βίαιες ενέργειες στην ιστορία της επαρχίας μας».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από τη δική του πλευρά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους πολίτες στη Νέα Σκοτία να «επουλώσουν τις πληγές από αυτή την τραγωδία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ