ΚΟΣΜΟΣ

Ιατρική βοήθεια στην Υεμένη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

Ιατρική βοήθεια στην Υεμένη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού
Mohammed Hamoud/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Σε διανομή ιατρικού υλικού στην Τάεζ, μια πόλη περίπου 200.000 κατοίκων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Υεμένης, η οποία πολιορκείται εδώ και μήνες από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, προχώρησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η ΔΕΕΣ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως μία από τις ομάδες της «κατάφερε να εισέλθει στην πόλη Ταέζ για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο και διένειμε σε τέσσερα νοσοκομεία τρεις τόνους ιατρικών προμηθειών που θα βοηθήσουν στη θεραπεία εκατοντάδων τραυματιών».

«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ελπίζουμε ότι τη σημερινή επιχείρηση θα ακολουθήσουν και άλλες», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, Αντουάν Γκραντ.

Η επιχείρηση αυτή έπειται εκείνης που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος παρέδωσε στην Τάεζ περισσότερους από 20 τόνους φαρμάκων και ιατρικού υλικού.

«Αυτές οι ιατρικές διανομές είναι σημαντικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες σε μία πόλη όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κατάσταση πολιορκίας με περιορισμένη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είχε πει τότε ο ΠΟΥ.

Οι αντάρτες προσπαθούν εδώ και μήνες να εκτοπίσουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από το κέντρο της Τάεζ.

Η Τάεζ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τον Σεπτέμβριο του 2014 από τους Χούτι, και την πόλη-λιμάνι Άντεν (νότια Υεμένη), η οποία ανακαταλήφθηκε από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τον περασμένο Ιούλιο.

Στις 17 Ιανουαρίου, η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) είχε ανακοινώσει ότι κατάφερε να στείλει εφόδια σε νοσοκομεία της Τάεζ, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη επιχείρηση αυτού τού τύπου σε πέντε μήνες.

Σαουδαραβική οργάνωση παροχής βοήθειας είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιανουαρίου ότι αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού έριξαν 40 τόνους βοήθειας σε περιοχές που σφυροκοπούνται από τους Χούτι στην επαρχία Τάεζ.

Ένας αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία βοηθά από τον Μάρτιο του 2015 την κυβέρνηση της Υεμένης να ανακαταλάβει τεράστιες περιοχές οι οποίες έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών.

Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει περισσότερους από 6.100 θανάτους, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς είναι άμαχοι και περισσότερους από 29.000 τραυματίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ