ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 91 θάνατοι σε 24 ώρες στο Ιράν

Κορωνοϊός: 91 θάνατοι σε 24 ώρες στο Ιράν
AP Photo/Vahid Salemi

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού στο Ιράν έφθασε σήμερα τους 5.209 με 91 νέους θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Κιανούς Τζαχανπούρ, σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων περιστατικών του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, έφθασε τα 83.505, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Παράταση των αδειών των κρατουμένων

Το Ιράν παρέτεινε την άδεια που είχε δώσει σε κάποιους κρατούμενους για έναν ακόμη μήνα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στις υπερπλήρεις φυλακές. «Η άδεια για τους κρατούμενους που δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία παρατάθηκε ως τις 20 Μαΐου», δήλωσε ο Ροχανί.

Η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών τον Φεβρουάριο για την προσωρινή απελευθέρωση 100.000 κρατούμενων --ανάμεσά τους πολιτικών κρατούμενων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα-- έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον ΟΗΕ την Παρασκευή ως ένα καλό βήμα το οποίο πρέπει να επεκταθεί.Ωστόσο επιστολή ειδικών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους και του Ειδικού Εισηγητής για το Ιράν Τζαβαΐντ Ρεχμάν, ανέφερε ότι «οι περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και κρατούμενοι με διπλή υπηκοότητα καθώς και ξένοι πολίτες» παραμένουν στη φυλακή.

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τα τεμένη και ο ιεροί τόποι στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.Το Ιράν επέτρεψε χθες Σάββατο στις χαμηλού κινδύνου επιχειρήσεις –ανάμεσά τους αρκετά καταστήματα, εργοστάσια και εργαστήρια-- να επαναλειτουργήσουν στην Τεχεράνη, μία εβδομάδα αφού επέτρεψε το άνοιγμά τους στην υπόλοιπη χώρα.

«Τα τεμένη και τα θρησκευτικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες δύο εβδομάδες (…) Οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα», εξήγησε ο Ροχανί.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο Ιράν παραμένουν κλειστά, ενώ απαγορεύονται οι πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές συγκεντρώσεις.

Ο Ροχανί επεσήμανε ότι οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις –όπως θέατρα, γυμναστήρια, σάουνες, κομμωτήρια και εμπορικά κέντρα-- θα είναι κλειστά «μέχρι νεοτέρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ