ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σε συμφωνία Νετανιάχου - Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης

Ισραήλ: Σε συμφωνία Νετανιάχου - Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης
AP Photo/Oded Balilty

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρώην πολιτικός του αντίπαλος Μπένι Γκαντς ανακοίνωσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έκτακτης ανάγκης, τερματίζοντας την πλέον μακροχρόνια πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

«Υπεγράφη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης» από τους κ.κ. Νετανιάχου και Γκαντς, αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα από τα κόμματα των δύο πολιτικών, το Λικούντ και το Μπλε-Λευκό αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως χιλιάδες διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στο Τελ Αβίβ εναντίον της απειλής που αντιμετωπίζει κατ’ αυτούς η δημοκρατία στο Ισραήλ, με φόντο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον κεντρώο μέχρι πρότινος βασικό αντίπαλό του Μπένι Γκαντς για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Περίπου 2.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς ισραηλινών ΜΜΕ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε μέσω Facebook το κίνημα που αυτοαποκαλείται «μαύρες σημαίες» και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιτζχάκ Ραμπίν για να «σωθεί η δημοκρατία».

Ένας από τους στόχους της κινητοποίησης ήταν να εκφραστεί η αντίθεση του κινήματος στις συνομιλίες που συνεχίζονται ανάμεσα στον Γκαντς, επικεφαλής του κόμματος Μπλε και Λευκό, και τον Νετανιάχου, επικεφαλής του Λικούντ, που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για υποθέσεις διαφθοράς.

Εφοδιασμένοι με προστατευτικές μάσκες και ντυμένοι κυρίως στα μαύρα, οι διαδηλωτές κράταγαν δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, τηρώντας έτσι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορνοϊού, η οποία — επισήμως — έχει στοιχίσει τη ζωή σε 172 ανθρώπους επί συνόλου 13.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης στο Ισραήλ.

«Αφήστε τη δημοκρατία να νικήσει», αναγραφόταν σε ένα πλακάτ. «Υπουργός Εγκλήματος», είχαν γράψει διαδηλωτές πάνω στις μάσκες τους. Άλλοι ανέμιζαν μαύρες σημαίες, που συμβολίζουν γι’ αυτούς τις απειλές για τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Φώναζαν εξάλλου συνεχώς «δωροδοκία», «απάτη», «κατάχρηση εμπιστοσύνης», θυμίζοντας τις κατηγορίες που βαρύνουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του Μαρτίου, την τρίτη τέτοια διαδικασία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, που αναμενόταν ότι θα οδηγούσε εντέλει στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών των Νετανιάχου και Γκαντς, ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ανέθεσε σε αυτόν τον τελευταίο τη διερευνητική εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης.

Όμως εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Γκαντς, προκαλώντας κατάπληξη, άνοιξε τον δρόμο στον σχηματισμό κυβέρνησης «ενότητας», «εκτάκτου ανάγκης» με τον Νετανιάχου.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μοιράζεται την εξουσία μαζί του, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος επικεφαλής της κυβέρνησης στο Ισραήλ, δεν έχει διευθετήσει ακόμη τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Γκαντς, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, πως παρέδωσε τα όπλα.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η ισχύς της εντολής του εξέπνευσε χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία και ο Ρίβλιν ανέθεσε στο κοινοβούλιο να προτείνει, μέσα σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ένα μέλος του που διαθέτει επαρκή υποστήριξη για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να λάβει τέλος το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί για πάνω από έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ