ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στη Γαλλία υπέρ της αποφυλάκισης Οτζαλάν

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στη Γαλλία υπέρ της αποφυλάκισης Οτζαλάν
REUTERS / RODI SAID

Τουλάχιστον 15.000 Κούρδοι, σύμφωνα με τους οργανωτές και τη γαλλική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Στρασβούργο και διαδήλωσαν υπέρ της αποφυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κρατώντας κουρδικές σημαίες, οι διαδηλωτές κατέληξαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη συνοικία Μεϊνό, από όπου ξεκίνησε η διαδήλωση.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά της Τουρκίας όπως «κάτω το φασιστικό καθεστώς», οι Κούρδοι διαδηλωτές απαίτησαν την αποφυλάκιση του ιστορικού τους ηγέτη.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και εκκλήσεων του Οτζαλάν για την κατάθεση των όπλων εκ μέρους των ανταρτών του PKK, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για την ειρήνη, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Τον Δεκέμβριο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια στρατιωτική εκστρατεία ευρείας κλίμακας σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, με στόχο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να εκδιώξει τα μέλη του PKK

«Ο Ερντογάν σφαγιάζει τον κουρδικό λαό στην ανατολική Τουρκία», δήλωσε η Ελέν Ερίν, εκπρόσωπος των οργανωτών της διαδήλωσης, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3 Alsace.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ