ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η ελευθερία του Τύπου στην Κίνα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την πανδημία

Κορωνοϊός: Η ελευθερία του Τύπου στην Κίνα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την πανδημία
CNN

Δεν αποτελεί είδηση ότι αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, χρησιμοποιώντας την κρίση του κορωνοϊού, δεν επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτό αποτέλεσε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τήρηση αυστηρότερων μέτρων από τις πρώτες ημέρες του ιού στην κινέζικη Γουχάν, σύμφωνα με οργάνωση - παρατηρητή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) άσκησαν κριτική την Κίνα για λογοκρισία κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου του κορωνοϊού, λέγοντας στο CNN Business ότι η παγκόσμια πανδημία μπορούσε να αποφευχθεί ή έστω να περιοριστεί αν οι δημοσιογράφοι της χώρας είχαν μεγαλύτερη ελευθερία λόγου.

Επίσης κατέκριναν την κίνηση του Ούγγρου Προέδρου Βίκτορ Ορμπάν για τα μέτρα τιμωρίας των δημοσιογράφων, ενώ άσκησαν ειδική κριτική και σε άλλους πολιτικούς ηγέτες (βλ. Τζέιρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας), για την τακτική τους να «υποτιμήσουν τα Μέσα Ενημέρωσης ενθαρρύνοντας παράλληλα το μίσος κατά των δημοσιογράφων» στη χώρα τους.

«Αν υπήρχε ελευθερία του Τύπου στην Κίνα, εάν οι δημοσιογράφοι για τους οποίους υπήρξαν τόσες καταγγελίες δεν είχαν σιωπήσει, ενδέχεται να μην είχαμε πανδημία», δήλωσε η διευθύντρια της RSF, Ρεμπέκα Βίνσεντ στο CNN Business, όσο η ομάδα της παρουσιάζε την ετήσια εκτίμησή για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης σε 180 χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μερικές φορές μιλάμε για την ελευθερία του Τύπου με θεωρητικό τρόπο, αλλά αυτό δείχνει ότι ο αντίκτυπος μπορεί μερικές φορές να είναι και σωματικός. Μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την υγεία μας», κατέληξε.

Οι Κινέζοι πολιτικοί υποβάθμισαν τη σοβαρότητα του ιού στις πρώτες εβδομάδες, ενώ η αστυνομία έβαλε στο στόχαστρο όσους διέσπειραν «φήμες». Ο δήμαρχος της Γουχάν, Ζου Σιανάνγκ είπε αργότερα ότι κατάλαβε ότι το κοινό «δεν ήταν ικανοποιημένο από την αποκάλυψη πληροφοριών».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σούανγκ την Τρίτη επέκρινε την RSF κατά τη διάρκεια ημερήσιας ενημέρωσης Τύπου, λέγοντας πως «αυτός ο οργανισμός είχε πάντα βαθιά ριζωμένη προκατάληψη εναντίον της Κίνας και η έκθεσή του δεν έχει καμία αξία».

«Είμαστε αντίθετοι σε ιδεολογικές προκαταλήψεις εναντίον της Κίνας, δημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων στο όνομα της λεγόμενης ελευθερίας του Τύπου, καθώς και συμπεριφορές που είναι αντίθετες με τη δημοσιογραφική ηθική», ολοκλήρωσε ο Σουάνγκ.

Αυτή τη στιγμή στην κορυφή του παγκόσμιου δείκτη ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται η Νορβηγία για τέταρτη σερί χρονιά, την ώρα που την ακολουθούν και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες με την Φινλανδία στη δεύτερη, τη Δανία στην τρίτη και τη Σουηδία στην τέταρτη θέση. Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, βρίσκονται στην 35η και 45η θέση αντίστοιχα.

Δείτε τις θέσεις ελευθερίας του Τύπου (ανά χώρα):

  1. Νορβηγία
  2. Φινλανδία
  3. Δανία
  4. Σουηδία
  5. Ολλανδία
  6. Τζαμάικα
  7. Κόστα Ρίκα
  8. Ελβετία
  9. Νέα Ζηλανδία
  10. Πορτογαλία


Το CNNi σημειώνει παράλληλα πως η κατάταξη αυτή έρχεται μετά από 12 μήνες αναταράξεων στα αμερικανικά ΜΜΕ. Η οργάνωση άσκησε για ακόμη μια φορά κριτική στη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ αλλά και τη Βραζιλία για «επιθετικότητα απέναντι στα ΜΜΕ».

A free press in China could have prevented the coronavirus pandemic, media watchdog says / By Rob Picheta, CNNi Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ