ΚΟΣΜΟΣ

Η Κούβα επέστρεψε στις ΗΠΑ... χαμένο πύραυλο

Η Κούβα επέστρεψε στις ΗΠΑ... χαμένο πύραυλο
John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images/Ideal Images

Η οδύσσεια ενός... πυραύλου που προκαλούσε αμηχανία στο Πεντάγωνο εδώ και δύο χρόνια, έληξε με την παράδοσή του στους Αμερικανούς από την Κούβα, όπου και είχε καταλήξει μετά από μια ασυνήθιστα «περίεργη» περιοδεία του στην Ευρώπη.

Επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της Wall Street Journal, η οποία παρακολουθούσε στενά την υπόθεση από την αρχή της, το State Department χαιρέτισε χθες την καλή "συνεργασία" μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας που κατέστη δυνατή χάρη στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, μπορούμε να πούμε ότι ένας απενεργοποιημένος πύραυλος, που προοριζόταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, επεστράφη χάρη στη συνεργασία της κουβανικής κυβέρνησης», ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πριν από έναν μήνα, μια πηγή είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας πύραυλος Hellfire "χάθηκε" στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2014 και εντοπίστηκε τελικά στην Κούβα, απ' όπου η Ουάσινγκτον έκανε τα πάντα για να τον πάρει πίσω.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνηθίζει να στέλνει σε υποψήφιους πελάτες απενεργοποιημένους πυραύλους, χωρίς οπλισμό, προκειμένου να τους εξετάζουν και να εκπαιδεύονται σ' αυτούς πριν αγοράσουν λειτουργικά οπλικά συστήματα. Ο πυραυλος της Lockheed Martin είχε σταλεί στην Ισπανία απο την κατασκευάστρια εταιρεία, αφού πήρε το "πράσινο φως" από το State Department.

Στη συνέχεια θα επέστρεφε στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στη Φλόριντα, με εμπορικό μεταφορικό αεροσκάφος μέσω της Φραγκφούρτης.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, ο πύραυλος βρέθηκε αρχικά σε ένα αεροσκάφος της Air France με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού και κατόπιν σε άλλη πτήση, της ίδιας εταιρείας, με προορισμό την Αβάνα.

Η Ουάσινγκτον ανέκαθεν έκανε λόγο για "επιμελητειακό λάθος" και όχι για κλοπή, αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ