ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 30 νέα κρούσματα στην Κίνα - Κανένας νέος θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες

Κορωνοϊός: 30 νέα κρούσματα στην Κίνα - Κανένας νέος θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες
AP Photo

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ως τα μεσάνυχτα, καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, 23 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό μολυσμένοι, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 11 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την προηγουμένη.

Στο καθημερινό ενημερωτικό της δελτίο, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν 42 ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2, από 37 μία ημέρα νωρίτερα.

Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Άλλοι 28 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, μετά την αποθεραπεία τους.

Επισήμως, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην Κίνα καταγράφονταν 4.632 θάνατοι από την COVID-19 επί συνόλου 82.788 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 77.151 ασθενείς ιάθηκαν.

Το Μιζούρι μηνύει την Κίνα

Το Μιζούρι έγινε την Τρίτη η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που άσκησε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τον χειρισμό του νέου κορωνοϊού, καταγγέλλοντας ότι η αντιμετώπιση από το Πεκίνο στο ξέσπασμα της πανδημίας που προήλθε από την πόλη Γουχάν, οδήγησε σε καταστροφικές οικονομικές απώλειες στην αμερικανική Πολιτεία.

Η αστική αγωγή, που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ, περιλαμβάνει κατηγορίες για αμέλεια, μεταξύ άλλων. Στην μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι το Μιζούρι και οι κάτοικοι της Πολιτείας υπέστησαν οικονομικές ζημιές αξίας πιθανόν δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιδιώκουν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις.

«Η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση της Covid 19, κατέπνιξε καταγγελίες και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου. Πρέπει να καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος Σμιτ.

Η Πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την πανδημία, «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην αρχή της πανδημίας είχε επαινέσει την Κίνα και τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την απάντηση του Πεκίνου στο ξέσπασμα του ιού. Ωστόσο, ο Τραμπ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρονται στην νόσο Covid-19 ως «κινέζικο ιό» και τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τη ρητορική τους.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη ήδη με παρόμοιες αγωγές που έχουν υποβληθεί σε αμερικανικά δικαστήρια από ιδιοκτήτες αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ειδικοί του διεθνούς δικαίου δήλωσαν στο Reuters ότι οι προσπάθειες να καταλογιστεί ευθύνη στην Κίνα για τον νέο κορωνοϊό σε αμερικανικά δικαστήρια πιθανότατα θα αποτύχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ