ΚΟΣΜΟΣ

Το Hubble γιορτάζει και η NASA μας δείχνει ποιες φωτογραφίες τράβηξε στα γενέθλιά μας

Το Hubble γιορτάζει και η NASA μας δείχνει ποιες φωτογραφίες τράβηξε στα γενέθλιά μας
Φωτογραφία αρχείου EPA/ NASA, ESA, STScI / HANDOUT

Μία νέα λειτουργία που μας επιτρέπει να δούμε ποια φωτογραφία του απώτερου διαστήματος «τράβηξε» την ημέρα που γεννηθήκαμε εγκαινίασε η NASAγια τα 30ά γενέθλια του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble, το οποίο εδώ και τρεις δεκαετίες κάνει την περιφορά της Γης.

Το Hubble «τραβάει» φωτογραφίες πλανητών, αστέρων και γαλαξιών, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το 1990. Η εκτόξευση του Discovery που το έθεσε σε τροχιά έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου του 1990.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι σε ύψος 547 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και κάνει 15 περιφορές την ημέρα γύρω από τον πλανήτη, περίπου μία κάθε 95 λεπτά (ταξιδεύει με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο).

Με την καινούργια λειτουργία που προσφέρει η NASA δεν θα δούμε υποχρεωτικά τη φωτογραφία που πήρε το Hubble τη χρονιά που γεννηθήκαμε. Αλλά θα δούμε την πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία που «τράβηξε» το Hubble στην ιστορία του, τη συγκεκριμένη ημέρα και τον συγκεκριμένο μήνα της γέννησής μας (παραδείγματος χάρη, μπορεί να έχουμε γεννηθεί το 1990 και να λάβουμε φωτογραφία του 1995).

Δείτε εδώ την φωτογραφία απου αντιστοιχεί στην ημέρα των γενεθλίων σας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν ότι το Hubble θα είχε διάρκεια ζωής η οποία δεν θα ξεπερνούσε τα δέκα έτη. Όμως η NASA αποφάσισε να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημιούργημα της και οργάνωσε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευής και αναβάθμισης του τηλεσκοπίου. Έτσι το Hubble όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί αλλά βλέπει ακόμη πιο βαθιά και καθαρά μέσα στο Σύμπαν.

Το Hubble πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Έντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Εκρηξης. Η κατασκευή και εκτόξευσή του κόστισε 1,5 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ