ΚΟΣΜΟΣ

«Μπαράζ» επιθέσεων χάκερ σε ΠΟΥ, Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και Ινστιτούτο Iολογίας Γουχάν

«Μπαράζ» επιθέσεων χάκερ σε ΠΟΥ, Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και Ινστιτούτο Iολογίας Γουχάν
EPA/ SALVATORE DI NOLFI

Άγνωστοι χάκερ διέρρευσαν περίπου 25.000 emails και κωδικούς πρόσβασης ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και άλλες οργανώσεις με αντικείμενο την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Το άρθρο επικαλείται την ιστοσελίδα SITE Intelligence Group που παρακολουθεί τρομοκρατικές οργανώσεις και τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο, το οποίο δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει κατά πόσο τα emails και οι κωδικοί πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει είναι αυθεντικά.

Το SITE Intelligence Group δήλωσε ότι τα στοιχεία διακινήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, σχεδόν αμέσως χρησιμοποιήθηκαν για να υποκινηθούν νέες κυβερνοεπιθέσεις και παρενοχλήσεις από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Ένας Αυστραλός εμπειρογνώμονας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρόμπερτ Πότερ, δήλωσε ότι μπόρεσε να επαληθεύσει ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι κωδικοί πρόσβασης του ΠΟΥ ήταν αυθεντικοί.

Οι λίστες, των οποίων η προέλευση είναι ασαφής, φαίνεται να δημοσιεύτηκαν αρχικά στο 4chan, ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων και εικόνων διαβόητη για τη ρητορική μίσους και το ακραίο πολιτικό του σχόλιο, και αργότερα στο Pastebin, στο Twitter και στα ακροδεξιά εξτρεμιστικά κανάλια στο Telegram.

«Οι νεοναζί και οι υπερασπιστές της λευκής ανωτερότητας εκμεταλλεύτηκαν τις λίστες και τις δημοσίευσαν στους χώρους τους», δήλωσε η Ρίτα Κατζ, εκτελεστική διευθύντρια του SITE. «Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, ακροδεξιοί εξτρεμιστές ζητούσαν εκστρατείες παρενόχλησης, ενώ αναπαρήγαγαν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Η διανομή αυτών των υποτιθέμενων διαπιστευτηρίων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν απλώς ένα άλλο μέρος μιας πρωτοβουλίας, διάρκειας ενός μηνός, της ακροδεξιάς να εργαλειοποιήσει την πανδημία Covid-19».

Το ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχει βρεθεί στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας, που αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να έχει «αποδράσει» από το εργαστήριό του. Η επίσημη λειτουργία του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 αφότου πέρασε όλα τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο ενώ οι Γάλλοι βοήθησαν στον σχεδιασμό του τετραώροφου κτιρίου. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν μετά την επιδημία του SARS (2002- 2003), που είχε προκαλέσει το θάνατο 775 ανθρώπων και πάνω από οκτώ χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως.

Αν και η πλειονότητα των επιστημόνων σημειώνουν ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από άγρια ζώα σε υπαίθρια αγορά της κινεζικής πόλης, ένας μέλος της Cobra, της βρετανικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης με επικεφαλής τον Μπόρις Τζόνσον, δηλώνει ότι, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες δεν αμφισβητούν ότι ο ιός είναι «ζωονόσος»- δεν αποκλείεται να έχει εξαπλωθεί μολύνοντας τον άνθρωπο μετά από διαρροή σε εργαστήριο της Γουχάν.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το μέλος της Cobra, το οποίο λαμβάνει λεπτομερείς διαβαθμισμένες πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι ο ιός μπορεί να έχει αποδράσει από εργαστήριο στην κινεζική πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ