ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ δώρισε τον αναπνευστήρα του σε βρετανικό νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ δώρισε τον αναπνευστήρα του σε βρετανικό νοσοκομείο
AP Photo / Joel Ryan

H οικογένεια του εκλιπόντος Βρετανού επιστήμονα, Στίβεν Χόκινγκ, δώρισε τον αναπνευστήρα του στο νοσοκομείο Royal Papworth του Κέιμπριτζ για να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο σπουδαίος αστροφυσικός, ο οποίος έπασχε από την νόσο του κινητικού νευρώνα, πέθανε το 2018 σε ηλικία 76 ετών.

Όπως δήλωσε η κόρη του, Λούσι, «ο πατέρας μας έλαβε εξαιρετική, αφοσιωμένη, ευγενική φροντίδα τόσο από το νοσοκομείο Royal Papworth όσο και από το Addenbrooke στο Κέιμπριτζ».

«Δεδομένου ότι ο πατέρας μας ήταν ένας ασθενής με αναπνευστήρα, του ήταν πολύ σημαντικό το Royal Papworth, το οποίο και τον βοήθησε σε ορισμένες πολύ δύσκολες περιόδους. Διαπιστώσαμε ότι θα ήταν ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής για την επιδημία του κορονοϊού και ήρθαμε σε επαφή με κάποιους από τους παλιούς μας φίλους εκεί, τους οποίους ρωτήσαμε αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Μετά τον θάνατο του πατέρα μας, επιστρέψαμε όλον τον ιατρικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε και ο οποίος ανήκε στο NHS (σ.σ. το βρετανικό ΕΣΥ), αλλά υπήρχαν και κάποια ιατρικά βοηθήματα, τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος. Τώρα τα παραδίδουμε όλα στο ΕΣΥ με την ελπίδα να τους βοηθήσουν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού», είπε η Λούσι Χόκινγκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι έχει στη διάθεσή του αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 αναπνευστήρες. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, έχει δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 18.000 αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ποιος ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ

O Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ (8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018) ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Ο Χόκινγκ είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τρία παιδιά.

Το 2014 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Το χρονικό της ζωής μου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ