ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ταϊλάνδη: Βρέφος ενός μηνός ανάρρωσε με κοκτέιλ αντιικών φαρμάκων

Κορωνοϊός - Ταϊλάνδη: Βρέφος ενός μηνός ανάρρωσε με κοκτέιλ αντιικών φαρμάκων
AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Ένα μωράκι ενός μηνός, ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής του νέου κορωνοϊού στην Ταϊλάνδη, ανάρρωσε με επιτυχία από τη νόσο Covid-19 χάρη σε μια ομάδα γιατρών και την χρήση ενός κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων.

Έπειτα από διαβουλεύσεις με γιατρούς φαρμακευτικών εταιρειών και άλλους ειδικούς, η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τέσσερα αντιικά φάρμακα για να θεραπεύσει το βρέφος.

«Η στρατηγική που ακολουθήσαμε για να φροντίσουμε αυτό το παιδί ήταν να του παράσχουμε φαρμακευτική αγωγή για 10 ημέρες», είπε στο Reuters ο Βίζαλ Μοολασάρτ, ο παιδίατρος που φρόντισε το μωρό στο ινστιτούτο Λοιμωδών Ασθενειών Bamrasnaradura στην Μπανγκόκ.

«Τον υποβάλλαμε σε ιατρικό έλεγχο καθημερινά και τρεις με πέντε ημέρες μετά, η ακτινογραφία του έδειξε ενδείξεις σταδιακής ανάρρωσης».

Παρά την πρόκληση του να φροντίζει κανείς βρέφη κάτω του ενός έτους λόγω των περιορισμών σε ορισμένα φάρμακα, ο Βίζαλ επισήμανε ότι τα συμπτώματα στα μικρά παιδιά τείνουν να είναι ηπιότερα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέγραψαν έναν θάνατο ασθενούς εξαιτίας της νόσου και 15 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με την πτωτική τάση ως προς την εξάπλωση της πανδημίας να συνεχίζεται.

Παρά την επιβράδυνση, η Μπανγκόκ τηρεί επιφυλακτική στάση. «Οι χαμηλότεροι αριθμοί είναι μια μικρή επιτυχία (...). Όμως δεν πρέπει να μειώσουμε το επίπεδο επαγρύπνησής μας», επισήμανε εκπρόσωπος του κέντρου που έχει συστήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης της Covid-19.

Μια 58χρονη Ταϊλανδή, διαβητική και υπερτασική, προστέθηκε στον κατάλογο των ασθενών οι οποίοι έχουν καταλήξει, σύμφωνα με το κέντρο.

Μέχρι σήμερα, η ταϊλανδική κυβέρνηση έχει καταγράψει 49 θανάτουςαπό τα συνολικά 2.826 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ