ΚΟΣΜΟΣ

Αμπάς: Άκυρες οι συμφωνίες αν το Ισραήλ προσαρτήσει τμήμα της γης μας

Αμπάς: Άκυρες οι συμφωνίες αν το Ισραήλ προσαρτήσει τμήμα της γης μας
(AP Photo/Majdi Mohammed)

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα θεωρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ «εντελώς άκυρες», αν το Ισραήλ προσαρτήσει εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Ενημερώσαμε τα συμβαλλόμενα διεθνή μέρη, εκ των οποίων η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση, ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια αν το Ισραήλ ανακοινώσει την προσάρτηση οποιουδήποτε τμήματος της γης μας», τόνισε ο Αμπάς στο τηλεοπτικό δίκτυο Palestine TV.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για προσάρτηση ή όχι ολόκληρων τμημάτων της Δυτικής Όχθης, που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή, ανήκει εν τέλει στο εβραϊκό κράτος.

«Οι Ισραηλινοί θα λάβουν αυτές τις αποφάσεις στο τέλος, αυτό είναι μια ισραηλινή απόφαση», τόνισε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για σχηματισμό ισραηλινής κυβέρνησης.

Η προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη αποτελούν προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μεσανατολικό, το οποίο απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους.

«Θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους για να μοιραστούμε την άποψή μας, αλλά ιδιωτικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μετά από 16 μήνες πολιτικής κρίσης και τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατέληξαν την Δευτέρα σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας προτού διεξαχθούν εκλογές σε τρία χρόνια.

«Τέταρτες εκλογές δεν θα ήταν, κατά την άποψή μας, προς το συμφέρον του Ισραήλ», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο. «Είμαστε χαρούμενοι που μπορεί να υπάρξει μια πλήρως λειτουργούσα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του Ισραήλ, μια σχέση που ενισχύθηκε περαιτέρω υπό την προεδρία Τραμπ, ο οποίος δείχνει ότι βρίσκεται σε εγγύτητα με τον «Μπίμπι», τον Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, το οποίο όμως υποστηρίχθηκε τόσο από τον Νετανιάχου όσο και από τον Γκαντς.

Πολλοί, από την Δεξιά, παροτρύνουν τον πρωθυπουργό να προσαρτήσει γρήγορα αυτά τα εδάφη καθώς ο Τραμπ μπορεί να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά ο Γκαντς προσπαθεί να καθυστερήσει.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου, το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Μια κυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντς θα είναι μια «κυβέρνηση προσάρτησης» που θα οδηγούσε στο «τέλος» της λύσης των δύο κρατών, ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ