ΚΟΣΜΟΣ

Αριθμός - ρεκόρ Αμερικανών έκανε αίτηση για επίδομα ανεργίας

Αριθμός - ρεκόρ Αμερικανών έκανε αίτηση για επίδομα ανεργίας
AP Photo/Rogelio V. Solis

Η ύφεση του κορωνοϊού σαρώνει την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο αριθμός ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων Αμερικανών έκανε αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη μεγαλύτερη στην αμερικανική Ιστορία περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας αφανίστηκαν σε ένα περίπου μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμα 4,427 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τον αναθεωρημένο αριθμό των 5,237 εκατιμμυρίων αιτούντων μια εβδομάδα νωρίτερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο ο αριθμός των αιτήσεων να διαμορφωθεί στα 4,2 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.

Τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σε πάνω από 26 εκατ. από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 16% περίπου του εργατικού δυναμικού. Η οικονομία δημιούργησε 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά την περίοδο ισχυρής αύξησης της απασχόλησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και έληξε απότομα φέτος τον Φεβρουάριο.

«Η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, με ρυθμό και σε έκταση που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν», σχολίασε ο Σκοτ Άντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of the West στο Σαν Φρανσίσκο. «Συγκρίνεται με μια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίμακα.»

46.583 οι νεκροί

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τετάρτη 1.738 νέους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, απολογισμό αρκετά μειωμένο συγκριτικά με αυτόν της προηγουμένης, καταγράφουν δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός αυξάνει σε 46.583 τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 αφότου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ, τη χώρα που μετράει, επισήμως, μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη καταγράφει εξάλλου 839.675 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνεται συνεχώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ