ΚΟΣΜΟΣ

Σέρβος ΥΠΕΞ: Αν κλείσουν οι γείτονες τα σύνορά τους, αυτό θα κάνουμε και εμείς

Σέρβος ΥΠΕΞ: Αν κλείσουν οι γείτονες τα σύνορά τους, αυτό θα κάνουμε και εμείς
Video Capture

Προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες αλλά και στις χώρες της λεγόμενης βαλκανικής οδού για την αυριανή συνάντηση στην Πράγα των κρατών της ομάδας Βίσεγκραντ, δηλαδή της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ώστε να χαράξουν δική τους πολιτική στο προσφυγικό πριν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στις χώρες της βαλκανικής οδού βρίσκεται και η Σερβία, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά το φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα κοινά του σύνορα, μεταδίδει η Deutche Welle.

Μιλώντας στην υπηρεσία ειδήσεων και στο περιθώριo της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ΄Ιβιτσα Ντάσιτς παρέπεμψε στη μέχρι τώρα εποικοδομητική συνεργασία της χώρας του, που επαινέθηκε, όπως ανέφερε, τόσο από την ΕΕ, όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη.

"Το 2015 μέσω Σερβίας πέρασαν 600.000 πρόσφυγες κι αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε είναι η έλλειψη ενιαίας προσέγγισης από την ΕΕ", επισήμανε.

Πρόσθεσε πως όλα τα μεμονωμένα μέτρα και βήματα που παίρνουν ορισμένες χώρες, φέρνει τη χώρα του σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αναφέρθηκε μάλιστα στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς ο οποίος εξήγγειλε ανώτατο όριο προσφύγων και εξάρτησε τα επόμενα βήματα από το τι θα κάνουν άλλες χώρες που βρίσκονται στη βαλκανική οδό.

"Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε εάν η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορά της. Κι αν ακολουθήσουν η Κροατία και η Σλοβενία, τότε η Σερβία θα αναγκαστεί απλά να κάνει το ίδιο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε όλους τους πρόσφυγες στη χώρα", αναγνώρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ