ΚΟΣΜΟΣ

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Ο Θεός να απαλλάξει την ανθρωπότητα εκ της δουλείας της πανδημίας

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Ο Θεός να απαλλάξει την ανθρωπότητα εκ της δουλείας της πανδημίας
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece

Την ευχή «ο Θεός ο αληθινός, να απαλλάξει την ανθρωπότητα εκ της δουλείας της πανδημίας» εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, τελώντας την ακολουθία του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο επιβλητικό ελληνορθόδοξο ναό στο παλαιό Κάιρο, που αποτελεί και την μοναδική Ροτόντα στη Μέση Ανατολή.

«Όσες πανδημίες και αν έρθουν, ο Άγιος Γεώργιος είναι τροπαιοφόρος, είναι καβαλάρης, είναι νικητής. Κι αυτός θα περιπολεύσει με το ιερό του άλογο όλη την ανθρωπότητα για να σκορπίσει τα μαύρα σύννεφα της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Η ακολουθία έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς την παρουσία πιστών, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιεράς Μονής, παρότι θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα των Αιγυπτιωτών, με τη συμμετοχή όμως του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, του Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Νήφωνα, του προϊσταμένου του μοναστηριού αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Αλζαράι και του ιερού κλήρου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, στο πρόσωπο του μοναδικού επισήμου, του Λιμενικού ακολούθου στο Πορτ Σαΐντ, Λιμενάρχη Άγγελου Κιούση, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τίμησε τις ειρηνικές θάλασσες, εξυμνώντας τη συνεργασία των τριών χωρών: της όμορφης και θεοβάδιστης Αιγύπτου, της ένδοξης Ελλάδας και της μαρτυρικής αλλά επίσης ένδοξης Κύπρου, όπως είπε, παρομοιάζοντας την τριμερή τους κοινή πορεία ως το πατριαρχικό του τρικέρι που κρατά στα χέρια του στις θείες λειτουργίες, ευχόμενος την ειρήνη των λαών.

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος, με αφορμή την έναρξη του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου, ευχήθηκε «ο Θεός ο αγαπών όλον τον κόσμο, να επιβλέψει όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους».

Τέλος, συνεχάρη το νέο προϊστάμενο του μοναστηριού π. Δαμασκηνό και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ