ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός- Αυστρία: 18 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία στη χώρα

Κορωνοϊός- Αυστρία: 18 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία στη χώρα
Rolf Vennenbernd/dpa via AP

Δύο και πλέον μήνες μετά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αυστρία στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, στις τάξεις τους επιστρέφουν από τις 18 Μαΐου, οι μαθητές της Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 3η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη, ο υπουργός Παιδείας, Χάιντς Φάσμαν.

Τα σχολεία θα λειτουργούν από την 18η Μαΐου με ένα είδος «βάρδιας», οι τάξεις θα μοιράζονται, το ένα μισό θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη, το άλλο μισό την Πέμπτη και την Παρασκευή, και την εβδομάδα που θα ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.

Έξω από την τάξη στα σχολεία θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας και θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής, ενώ δε θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.

Επίσης, δε θα υπάρχουν σχολικές εργασίες μέχρι το καλοκαίρι, στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές δε θα μένουν στάσιμοι, στα άλλα σχολεία οι μαθητές με βαθμό «πέντε» (μη προβιβάσιμος) σε ένα μάθημα, θα μπορούν να περνούν στην επόμενη τάξη, με «πέντε» σε περισσότερα μαθήματα θα μπορούν να προβιβαστούν μετά από σχετική απόφαση του συμβουλίου των καθηγητών.

Για τη βαθμολογία, θα χρησιμοποιείται το επίπεδο απόδοσης πριν από το κλείσιμο του σχολείου μαζί με τις επιδόσεις στην «εκπαίδευση από απόσταση» ή κατά την τελευταία φάση παρακολούθησης στα σχολεία.

Ήδη, πριν από ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι οι μαθητές απολυτηρίων εξετάσεων στη Μέση Εκπαίδευση και οι μαθητές των τελικών τάξεων στα επαγγελματικά σχολεία και τα επαγγελματικά γυμνάσια θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου, ενώ, σύμφωνα με το προ πανδημίας πρόγραμμα, το σχολικό έτος τελειώνει στις αρχές Ιουλίου.

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε ένα «Εγχειρίδιο υγιεινής», στο οποίο ρυθμίζεται λεπτομερώς, με τις συστάσεις του, η συμπεριφορά των μαθητών και των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου ελέγχου για τη διαδικασία για τις απολυτήριες εξετάσεις, και των αφισών πληροφοριών.

Οι συστάσεις του «Εγχειριδίου» θα ισχύουν επίσης για τα νηπιαγωγεία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο, δε θα είναι όλα δυνατό να εφαρμοστούν εκεί και για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Μεταξύ άλλων, στο Εγχειρίδιο, προβλέπεται ότι η είσοδος στα σχολικά κτίρια θα είναι δυνατή μόνον με προστατευτική μάσκα για στόμα-μύτη, για την προμήθεια της οποίας θα πρέπει να φροντίζουν οι γονείς, ενώ στους εκπαιδευτικούς θα παρέχεται από το σχολείο.

Εάν αυτό είναι δυνατό, οι μαθητές θα πρέπει να φτάνουν στο σχολικό κτίριο με χρονική καθυστέρηση, ενώ ένα «σύστημα καθοδήγησης» (π.χ. σήμανση δαπέδου) θα πρέπει να διασφαλίζει ότι διατηρούνται οι μεταξύ τους αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου.

Οι γονείς, σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο», θα μπορούν να εισέρχονται στο σχολικό κτίριο μόνο κατόπιν «ραντεβού» και για αυτούς, όπως για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ισχύει αμέσως μετά την είσοδο -και αρκετές φορές όλη την ημέρα - το «Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ