ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τραγικός ο απολογισμός της πανδημίας στη Γαλλία

Κορωνοϊός: Τραγικός ο απολογισμός της πανδημίας στη Γαλλία
AP Photo

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22.245 ανθρώπους στη Γαλλία από τις αρχές Μαρτίου, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 389 θάνατοι, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Από αυτούς τους θανάτους, οι 13.852 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και οι 8.393 σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.

Ο Σαλμόν σημείωσε πάντως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην εντατική εξακολουθεί να μειώνεται, για 16η συνεχόμενη ημέρα. Σήμερα έπεσε κάτω από τις 5.000, ήταν συγκεκριμένα 4.870, για πρώτη φορά από τις 29 Μαρτίου. Ο δείκτης αυτός είναι σημαντικός όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της Γαλλίας, όμως «θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή επειδή η επιδημία δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε.

Έχει επίσης μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται (σε απλούς θαλάμους ή στην εντατική), στους 28.658, από 29.219 που ήταν χθες.

Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, γίνονται περισσότερα από 40.000 ημερησίως.

Από τις αρχές Μαΐου οι Γάλλοι θα μπορούν να προμηθευτούν υφασμάτινες μάσκες

Οι γαλλικές αρχές θα παράσχουν στους πολίτες της χώρας εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες από τις αρχές Μαΐου, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση.

Η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ Ρινασέ είπε στην εφημερίδα Les Echos ότι σε εργοστάσια στη Γαλλία και στο εξωτερικό κατασκευάστηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες την περασμένη εβδομάδα και η παραγωγή τους θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια έως το τέλος Απριλίου.

Έως την προγραμματισμένη λήξη της καραντίνας στη Γαλλία, την 11η Μαΐου, οι μάσκες θα πωλούνται σε εταιρείες και δημοτικές αρχές, όμως από την 4η Μαΐου θα πωλούνται επίσης και στο κοινό, πιθανόν μέσω φαρμακείων, σούπερ μάρκετ, περιπτέρων και μέσω του διαδικτύου.

«Το κράτος θα παράσχει μάσκες στους πολίτες όσο το δυνατόν συντομότερα μέσω των καταλληλότερων δικτύων διανομής» επισήμανε η Πανιέ Ρινασέ.

Η γαλλική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από επιστήμονες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι αλλάζει επανειλημμένως θέση σχετικά με το αν, πότε και πού οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκες δημοσίως για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με Γάλλους δημάρχους, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χρήση της μάσκας για το κοινό μονάχα θα συστήνεται και πιθανόν θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Την Τετάρτη, η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας είπε ότι όλοι οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκες, ακόμα και χειροποίητες, μόλις βγαίνουν από το σπίτι, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί η μόλυνση. Επισήμανε μάλιστα ότι το να περιμένουν οι αρχές την 11η Μαΐου για να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας θα σήμαινε χιλιάδες νέες μολύνσεις και δεκάδες νέους θανάτους.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δεν υιοθέτησε την έκκληση της Ακαδημίας, αναφέροντας μονάχα ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τους Γάλλους να φορούν υφασμάτινες μάσκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες θα φιλτράρουν το 70-90% των σωματιδίων και θα κοστίζουν 2-5 ευρώ το κομμάτι.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τις φτιάξουμε, όμως προσφέρουν ασφάλεια. Το προτιμώ αυτό από το να πω στους Γάλλους πολίτες να βάλουν ένα μαντήλι γύρω από τη μύτη τους ή να φτιάξουν μια μάσκα από ένα μπλουζάκι», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ