ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Κορωνοϊός και περιβάλλον στην ατζέντα της γερμανικής προεδρίας

Μέρκελ: Κορωνοϊός και περιβάλλον στην ατζέντα της γερμανικής προεδρίας
AP Photo

Η εξάμηνη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, θα επικεντρωθεί στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών του, καθώς και σε περιβαλλοντικά ζητήματα, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στο εβδομαδιαίο podcast της, η Μέρκελ δήλωσε ότι στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ "σαφώς θα κυριαρχήσει το θέμα της καταπολέμησης της πανδημίας και των συνεπειών της" και πρόσθεσε πως, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ο ιός θα κυριαρχεί στη ζωή στην Ευρώπη.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως η Γερμανία θα προωθήσει την ιδέα για ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα κράτη μέλη, καθώς και την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, την υιοθέτηση ελάχιστων φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση κοινού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη ειδικά για να συζητήσει την ατζέντα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, μαζί με τον Γέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν, τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρέτγκεν: Η Γερμανίανα συνδράμει περισσότερο οικονομικά στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) και υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να γίνει η Γερμανία, με την οικονομική της ισχύ και την πολιτική της σταθερότητα, περισσότερο από ό,τι ήταν μέχρι τώρα το σημαντικότερο στήριγμα της Ευρώπης. Είναι προς το συμφέρον μας αλλά και προς το συμφέρον της Ευρώπης να εκπληρώσουμε αυτόν τον ρόλο», είπε ο Ρέτγκεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του «Δικτύου Συντακτών Γερμανίας», που δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο.

«Το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από αυτό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ΕΕ και στον τομέα της οικονομίας. Η προσήλωσή μας στην Ευρώπη δεν θα γίνει πιστευτή, εάν δεν την αποδείξουμε δια των πράξεων», συνέχισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ο Ρέτγκεν χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης. «Θεωρώ ότι δείχνει τον δρόμο», δήλωσε. «Θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για τον ακριβή σχεδιασμό του. Ωστόσο, υποθέτω ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι εύλογη, δηλαδή φιλόδοξη και θα δείχνει αλληλεγγύη», συνέχισε. «Αποφασιστικής σημασίας για τη συνέχιση της ύπαρξης της Ευρώπης θα είναι το εάν οι Ευρωπαίοι ένιωσαν στην κρίση ότι υπήρχε αλληλεγγύη και ότι οι ισχυρότεροι βοήθησαν τους πιο αδύναμους. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα περιέλθει τουλάχιστον σε κατάσταση στασιμότητας», προειδοποίησε τέλος ο Ρέτγκεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ