ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Την Τρίτη ο Φιλίπ παρουσιάζει το σχέδιο άρσης των μέτρων

Κορωνοϊός - Γαλλία: Την Τρίτη ο Φιλίπ παρουσιάζει το σχέδιο άρσης των μέτρων
AP Photo

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων την Τρίτη στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε απόψε το γραφείο του.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία.

Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία και το κλείσιμο επιχειρήσεων που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Μαρτίου προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Τα μέτρα προβλέπεται να αρθούν στις 11 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, άλλοι 369 άνθρωποι προστέθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της Covid-19 στη Γαλλία, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 22.614, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Παράλληλα, εξακολουθεί να μειώνεται, για 17η ημέρα, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας: συνολικά, οι πάσχοντες από Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 4.725.

Οι νεκροί που έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία φτάνουν τους 14.050 (+198 το τελευταίο 24ωρο) και σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα τους 8.564 (+171).

Από τις αρχές Μαΐου οι Γάλλοι θα μπορούν να προμηθευτούν υφασμάτινες μάσκες

Οι γαλλικές αρχές θα παράσχουν στους πολίτες της χώρας εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες από τις αρχές Μαΐου, έγινε γνωστό την Παρασκευή από την κυβέρνηση.

Η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ Ρινασέ είπε στην εφημερίδα Les Echos ότι σε εργοστάσια στη Γαλλία και στο εξωτερικό κατασκευάστηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες την περασμένη εβδομάδα και η παραγωγή τους θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια έως το τέλος Απριλίου.

Έως την προγραμματισμένη λήξη της καραντίνας στη Γαλλία, την 11η Μαΐου, οι μάσκες θα πωλούνται σε εταιρείες και δημοτικές αρχές, όμως από την 4η Μαΐου θα πωλούνται επίσης και στο κοινό, πιθανόν μέσω φαρμακείων, σούπερ μάρκετ, περιπτέρων και μέσω του διαδικτύου.

«Το κράτος θα παράσχει μάσκες στους πολίτες όσο το δυνατόν συντομότερα μέσω των καταλληλότερων δικτύων διανομής» επισήμανε η Πανιέ Ρινασέ.

Η γαλλική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από επιστήμονες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι αλλάζει επανειλημμένως θέση σχετικά με το αν, πότε και πού οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκες δημοσίως για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη με Γάλλους δημάρχους, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χρήση της μάσκας για το κοινό μονάχα θα συστήνεται και πιθανόν θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Την Τετάρτη, η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας είπε ότι όλοι οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκες, ακόμα και χειροποίητες, μόλις βγαίνουν από το σπίτι, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί η μόλυνση. Επισήμανε μάλιστα ότι το να περιμένουν οι αρχές την 11η Μαΐου για να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας θα σήμαινε χιλιάδες νέες μολύνσεις και δεκάδες νέους θανάτους.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δεν υιοθέτησε την έκκληση της Ακαδημίας, αναφέροντας μονάχα ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τους Γάλλους να φορούν υφασμάτινες μάσκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες θα φιλτράρουν το 70-90% των σωματιδίων και θα κοστίζουν 2-5 ευρώ το κομμάτι.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τις φτιάξουμε, όμως προσφέρουν ασφάλεια. Το προτιμώ αυτό από το να πω στους Γάλλους πολίτες να βάλουν ένα μαντήλι γύρω από τη μύτη τους ή να φτιάξουν μια μάσκα από ένα μπλουζάκι», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ