ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Σόιμπλε και τη χαλάρωση των μέτρων

Κορωνοϊός - Γερμανία: Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Σόιμπλε και τη χαλάρωση των μέτρων
AP Photo

Έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν είναι σωστή στην απολυτότητά της η άποψη ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώτος έσπευσε να συνταχθεί με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο ούτως ή άλλως θιασώτης της ταχύτερης άρσης των περιορισμών πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, 'Αρμιν Λάσετ: «Πρέπει, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, να συζητήσουμε πολύ πιο συνολικά και να μην κοιτάζουμε κάθε μέρα τους αριθμούς των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ. Λάσετ, σημειώνοντας μάλιστα εμφατικά ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να βασίζεται τόσο στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, όπως είπε, «αλλάζουν γνώμη κάθε δύο μέρες, προκαλώντας ανασφάλεια στους πολίτες».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας επισήμανε ακόμη ότι στο κρατίδιό του το 40% των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ελεύθερο, τονίζοντας την ανάγκη να μην αγνοείται και το κόστος που αναλαμβάνει το σύστημα υγείας. «Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε ότι, εάν οι άνθρωποι υποφέρουν τώρα από κατάθλιψη, εάν αυξηθούν οι αυτοκτονίες, εάν το σύστημα υγείας μετά δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί επειδή το κράτος υπερφορτώνεται, τότε και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο ζωές», είπε ο κ. Λάσετ, για να λάβει απάντηση πριν από λίγη ώρα από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, έναν από τους πλέον επιφυλακτικούς επικεφαλής ομόσπονδων κρατιδίων: «Θα ήταν λάθος να μην ακούμε τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ως τώρα μας έχουν συμβουλεύσει τόσο καλά», δήλωσε ο κ. Σέντερ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ομόλογό του, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Bundestag, έκανε λόγο για «μια σημαντική άποψη, όπως πολλές αυτές τις μέρες, οι οποίες λαμβάνονται ασφαλώς υπ' όψιν όταν σταθμίζουμε την κατάσταση».

Ευθέως εναντίον του κ. Λάσετ εκφράστηκε πάντως ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στην Bundestag Αλεξάντερ Ντόμπριντ, προειδοποιώντας ότι «αυτό που κάνει (ο κ. Λάσετ) μπορεί να προκαλέσει ζημιά - δεν επιτρέπεται να απομακρύνεται κανείς έτσι απλά από την επιστημονική γνώση και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με τους λοιμωξιολόγους και όχι να στρεφόμαστε εναντίον τους».

Με τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκε ακόμη ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος σημείωσε ότι στη θέση των «σκληρών, καταπιεστικών μέτρων», τώρα πρέπει να μπουν οι μάσκες, τα αντισηπτικά και η απόσταση. Η κριτική του κ. Σόιμπλε αντανακλά τον πυρήνα των προνοιών του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Η υπουργός 'Αμυνας 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προειδοποίησε από την πλευρά της για τους κινδύνους από ενδεχόμενη «μαζική χαλάρωση» των περιορισμών και εξήγησε ότι η ίδια θεωρεί σκόπιμο πριν από τα επόμενα μέτρα τα νέα κρούσματα να έχουν περιοριστεί σε περίπου 500-600 την ημέρα. «Διαφορετικά, θα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.018 νέα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι το «υπουργικό συμβούλιο κορωνοϊού» έχει ως αποστολή να προωθεί πρακτικά σημεία και σχέδια της πολιτικής για τον κορονοϊό και να αξιολογεί την κατάσταση. «Το σημερινό συμβούλιο ασχολήθηκε με την προετοιμασία της επόμενης τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων φαίνεται ότι ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά από όλες τις πλευρές. Ο 'Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για σημαντικές αλλαγές, καθώς ενδεχόμενες συνέπειες των μέτρων που ήρθησαν την προηγούμενη Δευτέρα θα αξιολογηθούν όταν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες. «Αν αυτή την εβδομάδα λειτουργήσουν καλά τα νέα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να σκεφτούμε για περαιτέρω χαλάρωση», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ο οποίος μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης στο τέλος Μαΐου. Η ίδια η Καγκελάριος έχει αποκλείσει νέα χαλάρωση πριν από τις 5 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ