ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία: Αύξηση των παιδιών σε ΜΕΘ λόγω ασθένειας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό

Συναγερμός στη Βρετανία: Αύξηση των παιδιών σε ΜΕΘ λόγω ασθένειας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό
Kirsty O'Connor / PA via AP

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά παιδιών που παρουσιάζουν ένα νέο και δυνητικά θανατηφόρο συνδυασμό συμπτωμάτων, που φέρεται να συνδέεται με τη νόσο Covid-19, όπως στομαχόπονος και καρδιακά προβλήματα.

Οι επικεφαλείς τους NHS αναφέρουν περιπτώσεις παιδιών που εμφάνισαν μια μορφή τοξικού σοκ και σε μερικές περιπτώσεις απαιτήθηκε η νοσηλεία τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τουλάχιστον ένας ανήλικος ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβρανών (ECMO), τεχνική καρδιοαναπνευστικής υποστήριξης που ακολουθείται όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου επειδή δεν μπορεί πλέον να αναπνέσει φυσιολογικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επίσημα 12 περιστατικά. Το NHS προχώρησε στην επίσημη ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού, προειδοποιώντας για την ύπαρξη του συνδρόμου και ζητώντας την επείγουσα παραπομπή των παιδιών που παρουσιάζουν τα συμπτώματα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το σημείωμα του NHS, περιπτώσεις αυτού του φλεγμονώδους συνδρόμου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αργεί να αναπτυχθεί ή είναι τόσο σπάνιο που έχει γίνει αισθητό μόνο στην κορύφωση της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κοιλιακό άλγος και γαστρεντερικά συμπτώματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, όπως έχει η καρδιακή φλεγμονή. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε παιδιά που βρέθηκαν θετικά στη λοίμωξη Sars-CoV-2 μετά από αλυσιδωτή αντίδραση πολυμέρασης (PCR) καθώς και σε παιδιά που βρέθηκαν αρνητικά. Έχουν επίσης παρατηρηθεί ορρολογικές ενδείξεις πιθανής προηγούμενης λοίμωξης από Sars-CoV-2», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσημα λάβει την οδηγία να παραπέμπουν τα παιδιά που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα ως επείγοντα περιστατικά. Ένας εντατικολόγος δήλωσε στον Guardian:

«Υπήρξε μια εντελώς απροσδόκητη αύξηση σε παιδιά που νόσησαν σοβαρά παρουσιάζοντας με καθυστέρηση μια φλεγμονώδη αντίδραση που πιστεύουμε ότι σχετίζεται με τη νόσο Covid-19. Είναι πολύ ασυνήθιστο. Για έναν αριθμό αθενών χρειάστηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατική θεραπείας και τουλάχιστον σε ένα περιστατικό απαιτήθηκε εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβρανών (ECMO)».

Δεν είναι γνωστό εάν έχουν πεθάνει παιδιά ασθενείς του νέου συνδρόμου. Ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Υγείας, καθηγητής Ράσελ Βάινερ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους γονείς λέγοντας ότι τα παιδιά είναι γενικά απίθανο να νοσήσουν πολύ σοβαρά λόγω του Covid-19.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών μπορεί να νοσήσει σοβαρά από τον Covid-19, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Στοιχεία από όλο τον κόσμο μας δείχνουν ότι τα παιδιά φαίνεται να είναι το μέρος του πληθυσμού που πλήττονται λιγότερο από αυτή τη νόσο», σημείωσε.

«Μπορεί να εμφανιστούν νέες ασθένειες με τρόπους που να μας εκπλήσσουν και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν εμφανιζόμενες ενδείξεις συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή υποκείμενων καταστάσεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν έναν ασθενή πιο ευάλωτο στον ιό», συμπλήρωσε.

«Ωστόσο, η συμβουλή μας παραμένει η ίδια: οι γονείς θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι τα παιδιά είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον Covid-19, ωστόσο, εάν ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ