ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πιθανώς η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης σε επίπεδο θανάτων

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πιθανώς η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης σε επίπεδο θανάτων
AP Photo/Frank Augstein

Παρόλο που ο αριθμός των θυμάτων της νόσου Covid-19 εντός νοσοκομείων μειώνεται, η Βρετανία οδεύει να γίνει μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι οι θάνατοι από την επιδημία είχαν ήδη ξεπεράσει τους 20.000 στις 17 Απριλίου.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν κατά 52% πιο υψηλό σε σχέση με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για την περίοδο ως τις 17 Απριλίου, αφού συμπεριέλαβε στους θανάτους και όσους σημειώθηκαν στην κοινότητα και όχι μόνο στα νοσοκομεία.

Η ONS επεσήμανε ότι συνολικά 21.284 άνθρωποι είχαν πεθάνει ως τις 17 Απριλίου έχοντας κάποια αναφορά στη νόσο Covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου τους.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 52% υψηλότερος από τους 13.917 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού που είχε ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση στις 18 Απριλίου και αφορούσε μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία.

Με τους νέους υπολογισμούς ο συνολικός αριθμός νεκρών στη Βρετανία λόγω της Covid-19 ως τις 17 Απριλίου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, αλλά χαμηλότερος από της Ιταλίας.

Στα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ONS περιλαμβάνονται 4.343 άνθρωποι που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας λόγω του κορωνοϊού σε διάστημα 15 ημερών, από τις 10 ως τις 24 Απριλίου. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 1.043 θανάτους που είχαν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας ως τις 10 Απριλίου, επεσήμανε ο Νικ Στράιπ επικεφαλής της ONS.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 1/3 των συνολικών θανάτων από τον νέο κορωνοϊό σε Αγγλία και Ουαλία σημειώνονται πλέον σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του BBC.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, 21.092 άνθρωποι είχαν πεθάνει στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω του κορωνοϊού.

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει σε ένα μέλος του κοινού την ευκαιρία να θέτει μια ερώτηση σε υπουργούς, επιστήμονες και ιατρικούς αξιωματούχους στην καθημερινή ενημέρωση για τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.

Μερικές ώρες αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να παρέχει στους πολίτες «τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια» για τις σκέψεις των υπουργών σχετικά με τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown, η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινό να εμπλακεί ενεργά.

«Η κυβέρνηση θα απαντά σε μια ερώτηση από ένα μέλος του κοινού κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό (COVID-19)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε, ο καθένας θα μπορεί να απευθύνεται στον ιστότοπο https://www.gov.uk/ask αρκεί να είναι άνω των 18 ετών και η ερώτηση θα επανεξετάζεται το μεσημέρι την ημέρα της συνέντευξης Τύπου. Μόνο μια ερώτηση θα επιλέγεται κάθε μέρα και αν επιλεγεί, με εκείνον που την κάνει θα υπάρχει επικοινωνία έως τις 3.00 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση έχει επικριθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης και επιχειρήσεις ότι δεν παρουσίασε ένα περίγραμμα του πώς και πότε θα χαλαρώσει το οικονομικό και κοινωνικό lockdown, που επιβλήθηκε προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού, με ορισμένους να αφήνουν να εννοηθεί ότι η Βρετανία έμεινε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την απόκρισή της.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ