ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμένες κινήσεις Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας για επιθέσεις στη Συρία

Συντονισμένες κινήσεις Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας για επιθέσεις στη Συρία
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Την ώρα που ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν την ευθύνη για το «λουτρό αίματος» στη Συρία, η Τουρκία έχει εξαπολύσει επιθέσεις στους Σύρους Κούρδους ενώ η Άγκυρα σε συνεργασία με το Ριάντ θέτουν ζήτημα χερσαίων επιχειρήσεων.

Ο τουρκικός στρατός μέσα στο Σαββατοκύριακο έπληξε κουρδικούς και συριακούς στόχους περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες για την ειρηνευτική διαδικασία και μάλιστα λίγες μέρες μετά την συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την σύγκρουση να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους διεθνείς παίκτες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στο τουρκικό Τύπο με τις οποίες προαναγγέλλει τον συντονισμό της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, για επέμβαση στη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει τις καθεστωτικές δυνάμεις ενάντια στους αντάρτες.

«Αν υπάρχει στρατηγική (ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους), τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις,» είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος επίσης είπε πως η Σαουδική Αραβία έχει στείλει αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Τουρκίας, Ιτσιρλίκ, που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία για επιδρομές κατά του ISIS.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ σήμερα, διέψευσε αναφορά σύμφωνα με την οποία, μερικοί Τούρκοι στρατιώτες είχαν εισέλθει στη Συρία το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν εξετάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεών της, στο έδαφος της γειτονικής της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Ωστόσο, προτεραιότητα της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα των Σύρων Κούρδων (PYD) και η στρατιωτική δύναμή του, το YPG.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί το PYD και το YPG παρακλάδια του PKK, με το οποίο έχει εμπλακεί σε έναν αιματηρό εμφύλιο στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μοιράζονται την ίδια άποψη με τον Ερντογάν σχετικά με το PYD και το YPG και δεν θεωρούν ότι πρόκειται για τρομοκρατικές οργανώσεις, αντίθετα πιστεύουν ότι οι δυνάμεις των Σύρων Κούρδων αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές δυνάμεις στη μάχη κατά του ISIS και δεν συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την Τζαμπάτ αλ Νούσρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι ο κόσμος μπαίνει στην εποχή «ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» ενώ την Κυριακή δήλωσε πως μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν «ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο».

Οι διεθνείς δυνάμεις ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ένα φιλόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία.

Οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητά του εντείνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενώ εξαρχής ήταν δύσκολο να επιτευχθεί αφού δεν περιλάμβανε τον ISIS, την Αλ Κάιντα καθώς και άλλες δυνάμεις ανταρτών που μάχονται σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Συρία: Τουλάχιστον 29 Κούρδοι νεκροί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Mεντβέντεφ: Ολοκληρωτικός πόλεμος μια χερσαία επέμβαση στη Συρία

Νταβούτογλου: Προδοσία το ταξίδι του Ντεμιρτάς στη Μόσχα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ