ΚΟΣΜΟΣ

Μεθαμφεταμίνη αξίας 1 δις ήταν κρυμμένη σε στηθόδεσμους

Μεθαμφεταμίνη αξίας 1 δις ήταν κρυμμένη σε στηθόδεσμους
Reuters

Υγροποιημένη μεθαμφεταμίνη αξίας 890,5 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν κρυμμένη σε στηθόδεσμους, κατέσχεσαν οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας.

Το συγκεκριμένο φορτίο υγροποιημένης μεθαμφεταμίνης που είναι γνωστή και ως “πάγος,” είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασχεθεί από τις αρχές την τελευταία διετία.

Τέσσερις Κινέζοι, οι τρεις από τους οποίους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ κατηγορούνται για το ρόλο που είχαν στην εισαγωγή, αλλά και στην επεξεργασία 720 λίτρων του ναρκωτικού, τα οποία είχαν κρύψει σε προσθετικά τζελ στηθόδεσμων, αλλά και σε αντικείμενα τέχνης.

Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε αρκετές τοποθεσίες στο Σίδνεϊ, αλλά και σε ένα κοντέινερ, το οποίο είχε φορτωθεί στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτίο υγρής μεθαμφεταμίνης στην ιστορία της Αυστραλίας, και ένα από τους μεγαλύτερα φορτία ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας,» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Κίναν στο Σίδνεϊ.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο εντοπισμός των ναρκωτικών κατέστη δυνατός μετά από τη συνεργασία των αρχών της Αυστραλίας και της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, ανακήρυξε τη χρήση της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ως «επιδημία» το 2015 και οργάνωσε ειδική ομάδα δράσης, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να εξαλείψει τη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Περίπου το 2,1% των Αυστραλών χρησιμοποίησαν ναρκωτικά μεθαμφεταμίνης και αμφεταμίνης το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών στον κόσμο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής στον κόσμο, των χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παρασκευή ναρκωτικών, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ, ενώ η χώρα έχει υψηλό ποσοστό χρηστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου των Ναρκωτικών το 2014, οι εθισμένοι στα ναρκωτικά, Κινέζοι ήταν 14 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ