ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Έρευνα για την υπόθεση του Theodore Roosevelt ξεκινά το Πολεμικό Ναυτικό

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Έρευνα για την υπόθεση του Theodore Roosevelt ξεκινά το Πολεμικό Ναυτικό
Mass Communication Specialist Kaylianna Genier/U.S. Navy via AP

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά διευρυμένη έρευνα για να αποφασίσει αν θα αποκαταστήσει τον πλοίαρχο του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, ο οποίος καθαιρέθηκε επειδή εξέφρασε αμφιβολίες για τη διαχείριση της επιδημίας της Covid-19 στο πλοίο από τους ανωτέρους του.

Καθώς εντείνονται οι πιέσεις για να αποκατασταθεί ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο νέος πολιτικός προϊστάμενός του, ο υφυπουργός Πολεμικού Ναυτικού Τζέιμς ΜακΦέρσον ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι «υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά (…) τα οποία μόνο μία εις βάθος έρευνα μπορεί να απαντήσει».

Η υπόθεση αυτή ανάγκασε σε παραίτηση τον προκάτοχο του ΜακΦέρσον, τον Τόμας Μόντλι, ο οποίος στις αρχές Απριλίου καθαίρεσε τον Κροζίερ όταν είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή του με την οποία ζητούσε να εκκενωθεί το αεροπλανοφόρο και να αποβιβαστούν στο Γκουάμ οι χιλιάδες ναύτες μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής του Κροζίερ στη διοίκηση του αεροπλανοφόρου, όπως ο ναύαρχος Μάικ Γκίλντι.

«Έδωσα οδηγία στον ναύαρχο Γκίλντι να διεξάγει μιας σε βάρος έρευνα» για το θέμα, ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο Κροζίερ διαμαρτυρήθηκε στα τέλη Μαρτίου για την πρακτική που επέβαλε το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή να θέσει σε καραντίνα τους ασθενείς ναύτες πάνω στο πλοίο, ενώ είχε ελλιμενιστεί στο Γκουάμ. Ζητούσε να αποβιβαστούν όλοι τους, για λόγους ασφαλείας, κάτι που έγινε τελικά. Πάνω από 4.000 ναυτικοί που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό μπήκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία του νησιού. Αρκετές εκατοντάδες έχουν ήδη επιστρέψει στο αεροπλανοφόρο που ετοιμάζεται τώρα να αποπλεύσει.

Την Τρίτη, όλο το πλήρωμα εξετάστηκε και πάλι. Συνολικά 940 ναύτες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ο οποίος έχει σκοτώσει 220.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και περισσότερους από 58.000 στις ΗΠΑ. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας ναύτης του Theodore Roosevelt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ