ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός νεκρών εδώ και έξι βδομάδες στην Ισπανία

Κορωνοϊός: Ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός νεκρών εδώ και έξι βδομάδες στην Ισπανία
AP Photo/Manu Fernandez

Η Ισπανία κατέγραψε 268 νέους θανάτους κατά τις τελευταίες 24 ώρες, στον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών της επιδημίας του κορωνοϊού εδώ και έξι εβδομάδες.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας Covid-19 ανέρχεται σε 24.543.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 518 κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επί συνόλου 213.435.

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (το περίφημο «R0») σε ολόκληρη την Ισπανία βρίσκεται κάτω από το 1.0, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για περαιτέρω αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κρίσης.

Η ισπανική κυβέρνηση όρισε την Τρίτη τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης της καραντίνας στη χώρα, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις «φάσεις», έως τα «τέλη Ιουνίου», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες» και «θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια», εξήγησε ο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19, ενώ η διάρκεια για κάθε ένα από αυτά υπολογίζεται στις 2 εβδομάδες.

Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαΐου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε στα πεταχτά ένα αποτέλεσμα που θα είναι επιβράβευση για την τεράστια συλλογική προσπάθεια που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι ο «ιός καραδοκεί».

«Εναπόκειται στους πολίτες τώρα, ξεκινάμε ένα ταξίδι χωρίς έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη... Αυτά που καταφέραμε είναι τεράστια σε μέγεθος όμως μπορεί να χαθούν όλα, εάν δεν φροντίσει ο ένας τον άλλο» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ