ΚΟΣΜΟΣ

Μην απομονώνετε την Ελλάδα, λέει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Μην απομονώνετε την Ελλάδα, λέει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
REUTERS/Fabrizio Bensch

Λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άρθρο του στη FAZ, να αποφύγουν να απομονώσουν την Ελλάδα και να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της.

Η αποπομπή της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν συνιστά «ψευδολύση», σύμφωνα με το άρθρο του Γκάμπριελ και «δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Ο αποκλεισμός του λεγόμενου «Βαλκανικού διαδρόμου» μετά από κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ προωθείται από την Ομάδα Βίσεγκραντ (δηλ. την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Σλοβακία), οι ηγέτες της οποίας θα συναντηθούν σήμερα με την αυστριακή κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Γκάμπριελ απορρίπτει αυτή την ιδέα: «Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Ο Γκάμπριελ αναφέρεται και στη κρίση χρέους, τονίζοντας ότι από τα 200 δισ. ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους», γράφει με τον Γκάμπριελ, ζητώντας παράλληλα να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ