ΚΟΣΜΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά τη σχέση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά τη σχέση της νόσου Kawasaki με τον κορωνοϊό
EPA/ MARTIAL TREZZINI

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά μία σπάνια φλεγμονώδη νόσο που ονομάζεται «Kawasaki», η οποία ενδεχομένως να αποτελεί επιπλοκή της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού και έχει προσβάλει μικρά παιδιά, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ την Πέμπτη.

 

Παρόλο που υπήρξαν σπάνιες αναφορές περιπτώσεων στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, «μόνο τα μισά από αυτά τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στο κορωνοϊό», δήλωσε ο Άνταμ Φινν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Πιθανώς να είναι μια καθυστερημένη επιπλοκή της λοίμωξης (σ.σ. Covid-19), είπε ο Φινν.

«Αλλά όλα αυτά είναι εικασίες σε αυτό το σημείο. Το μέγεθος και η ακριβής φύση αυτού του προβλήματος μόλις αρχίζει να εμφανίζεται».

«Η έρευνα για αυτήν την πιθανή σύνδεση συνεχίζεται», δήλωσε ο δρ. Ντορίτ Νιτζάμ, συντονιστής εκτάκτων αναγκών για την υγεία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Κοιτάμε μαζί με το κλινικό μας δίκτυο και τους παιδίατρους στην Ευρώπη και στην Αμερική για την πιθανή σύνδεση ή συσχέτιση ή κάποιο είδος συσχέτισης μεταξύ αυτού του τύπου φλεγμονώδους συνδρόμου και του Covid-19», δήλωσε ο Νιτζάμ την Πέμπτη.

«Θα προβούμε σε ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, μόλις έχουμε νεότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS), έκαναν λόγο για ένα σύνδρομο μεταξύ της νόσου Kawasaki και του λεγόμενου συνδρόμου τοξικού σοκ.

Η φλεγμονώδης νόσος έχει εμφανιστεί στη Βρετανία, στη βόρεια Ιταλία αλλά και στις ΗΠΑ, όπου τρία παιδιά λαμβάνουν θεραπεία.

Και τα τρία παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών, λαμβάνουν θεραπεία στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης και όλα εμφανίζουν πυρετό και φλεγμονή στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα.

Ιταλοί και Βρετανοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες ερευνούν ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στην πανδημία του κορωνοϊού και κρούσματα σοβαρής φλεγμονώδους νόσου μεταξύ βρεφών και νηπίων που φθάνουν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και πρησμένες αρτηρίες.

Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μία από τις περιοχές του κόσμου που έχουν πληγεί περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναφέρει εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς παιδιών κάτω των 9 ετών με σοβαρά κρούσματα που φαίνεται ότι οφείλονται στη νόσο Kawasaki, η οποία είναι πιο συνηθισμένη σε τμήματα της Ασίας.

Με πληροφορίες από CNNi

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ