ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μείωση παρουσιάζει ο ρυθμός μετάδοσης του ιού

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μείωση παρουσιάζει ο ρυθμός μετάδοσης του ιού
AP Photo

Τις 27.967 έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτωνκορωνοϊού ανέρχεται σε 205.463. Παράλληλα, 75.945 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, Τετάρτη, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 203.591 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.682 άνθρωποι ενώ 71.252 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 285 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.872 νέα κρούσματα. 4.693 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Παράλληλα, 1.694 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 18.149 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.708 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 214 λιγότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 38 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα αύξηση ρεκόρ, με 2.382 ανθρώπους που έγιναν αρνητικοί στον ιό. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή έβδομη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας έκανε γνωστό, σήμερα, ότι ο αριθμός των θετικών στον ιό, είναι πιθανώς, από δέκα μέχρι και είκοσι φορές υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς που έχουν καταγραφεί, λόγω του ότι πολλοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες οι οποίοι συμβουλεύουν την ιταλική κυβέρνηση συνεχίζουν να επιμένουν ότι είναι βασικής σημασίας να παραμείνει, ο δείκτης μετάδοσης του ιού, κάτω από την μονάδα. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, η διατήρηση πολλών μέτρων προστασίας, ώστε να μην καταγραφεί νέο κύμα του ιού, πριν το καλοκαίρι.

Κόντε: Αντιμετωπίζουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι δεν έχει φτάσει, ακόμη, η στιγμή, για ολική επιστροφή στην καθημερινότητα και αντέκρουσε την κατηγορία ότι αγνοεί τον ρόλο της βουλής και της γερουσίας.

« αβασίλευτης Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και το μοντέλο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Τζουζέπε Κόντε, απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή του πληροφορεί διαρκώς το κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της» και ότι «η κυβερνητική συμμαχία, της οποίας ηγείται, ακούει πάντα με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές της βουλής και της Γερουσίας, κάτι που θα γίνει ακόμη εμφανέστερο με την έναρξη της λεγόμενης δεύτερης φάσης, από τις 4 Μαίου».

«Η οικονομία της χώρας πρέπει να επανεκκινηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο, διότι ένα ξεκίνημα χωρίς βαθμιαίο προγραμματισμό μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε επίσης ο Κόντε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ΑΕΠ της χώρας πρόκειται να μειωθεί φέτος κατά 8%, ενώ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7%. «Αν όμως η υγειονομική κρίση συνεχιστεί, το ΑΕΠ φέτος μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 10,4%», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος κατέστησε επίσης σαφές ότι, αν από τις 4 μέχρι τις 18 Μαΐου τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται, θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, με επαναλειτουργία της λιανικής πώλησης, των εστιατορίων και των κουρείων.

Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε, τέλος, ότι πρόκειται να δοθεί στις λιγότερο εύπορες οικογένειες ένα «μπόνους» το οποίο θα δίνει δικαίωμα σε δωρεάν διανυκτερεύσεις σε διάφορα θέρετρα της χώρας, για να στηριχθεί ο βασικής σημασίας τουριστικός τομέας.

Μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η περιφέρεια της Καλαβρίας (στην οποία τα κρούσματα του ιού ήταν πολύ περιορισμένα), αποφάσισε την άμεση επαναλειτουργία των καφε μπαρ και εστιατορίων που διαθέτουν τραπέζια σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση, θα πρέπει να ανοίξουν (με κανονική υποδοχή πελατών) την 1η Ιουνίου.

O υπουργός αρμόδιος για τις περιφερειακές υποθέσεις Φραντσέσκο Μπότσια έκανε όμως γνωστή την απόφασή του να προχωρήσει σε προσφυγές στην δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστές από την τοπική αυτοδιοίκηση οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ