ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Άγκυρα: Θα αναπτύξουμε τους S-400 έστω και με καθυστέρηση

Κορωνοϊός - Άγκυρα: Θα αναπτύξουμε τους S-400 έστω και με καθυστέρηση
AP Photo

Η Τουρκία θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα να αναπτύξει στο έδαφος της τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής ατνιπυραυλικής άμυνας S-400, εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά οπωσδήποτε θα τα αναπτύξει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

«Έχει υπάρξει μια καθυστέρηση εξαιτίας του κορωνοϊού άλλα θα προχωρήσουμε όπως έχει σχεδιαστεί» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην οποία είχε προσκληθεί, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε πει αρκετές φορές στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά των αμερικανικών συστημάτων Patriot.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων, σε περίπτωση που αναπτύξει τους ρωσικούς S-400 στο έδαφος της.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε Έλληνες ανταποκριτές την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς -όπως υποστηρίζουν- η ενσωμάτωση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος στο οπλοστάσιο μίας χώρας-μέλους της Συμμαχίας καθιστά ευάλωτα τα οπλικά της συστήματα απέναντι στη Ρωσία, η οποία ενδέχεται με αυτό τον τρόπο να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ