ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Μειώνονται οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Κορωνοϊός - Γαλλία: Μειώνονται οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας
AP Photo

Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε 339 επιπλέον θανάτους στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε 24.376 θύματα από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Ζερόμ Σαλμόν, γενικός διευθυντής Υγείας.

Οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνονται (188 ασθενείς λιγότεροι) σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, φέρνοντας τον συνολικό σχετικό αριθμό σε 4.019. Μια κορύφωση είχε συμβεί στις 9 Απριλίου με σχεδόν 7.200 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα, 26.283 ασθενείς νοσηλεύονται για μόλυνση από την Covid-19.

Ωστόσο, σχεδόν 50.000 ασθενείς (49.476) πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναρρώνοντας, μετά την έναρξη της πανδημίας, τόνισε ο Σαλμόν.

Επιπλέον, εν αναμονή της χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης που προγραμματίζεται από τις 11 Μαΐου, η κυβέρνηση έχει θέσει 35 διοικητικά διαμερίσματα στο «κόκκινο», συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της περιοχής του Παρισιού και του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Αυτός ο χάρτης, ο οποίος θα ενημερώνεται, δείχνει την κυκλοφορία του ιού και τις εντάσεις στις ικανότητες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα διοικητικά διαμερίσματα πρέπει να χωρίζονται σε «κόκκινα» και «πράσινα». Στα τελευταία, με μικρότερη παρουσία του ιού, θα επιτρέπεται μια πιο διευρυμένη αποκλιμάκωση των μέτρων.

Η Γαλλία θα εισάγει 150 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα από την Κίνα

Η Γαλλία έχει ήδη εισαγάγει 500 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα και οι παραδόσεις θα ανέλθουν σε 150 εκατομμύρια κομμάτια την εβδομάδα στα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών της χώρας Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί.

Καθώς οι μάσκες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας ενόψει της χαλάρωσης της καραντίνας από την 11η Μαΐου, ο Ντζεμπαρί επισήμανε την ενίσχυση της αεροπορικής γέφυρας με την Κίνα για την τροφοδότηση της χώρας, σε μια επίσκεψη στο αεροδρόμιο του Παρισιού Roissy.

«Θα επιταχύνουμε περαιτέρω τη διαδικασία από την ερχόμενη εβδομάδα με δύο επιπλέον αεροσκάφη, κάτι που αυξάνει τις δυνατότητες της αεροπορικής γέφυρας σε 100 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα και από τα μέσα Μαΐου, θα ενισχύσουμε την αεροπορική γέφυρα με μια θαλάσσια γέφυρα, με τρόπο που θα έχουμε 50 εκατομμύρια μάσκες επιπλέον, γεγονός που θα μας επιτρέψει να εισάγουμε 150 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα από τα μέσα Μαΐου», είπε ο Γάλλος υφυπουργός.

«Στόχος είναι, κάθε Γάλλος να έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί μια μάσκα, προκειμένου από την 11η Μαΐου, κάθε πολίτης που μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι εξοπλισμένος με μια μάσκα», σημείωσε ο Ντζεμπαρί.

Ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Ρουασί για να παραστεί στην άφιξη πτήσης της Air France Cargo από τη Σαγκάη, στο πλαίσιο της αεροπορικής γέφυρας που δημιουργήθηκε στα τέλη Μαρτίου μεταξύ Γαλλίας-Κίνας.

Οι Αρχές προτρέπουν τους Γάλλους να πάρουν τα ποδήλατα

Η Γαλλία θέλει οι πολίτες να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους για τις μετακινήσεις τους, όταν αρθούν τα μέτρα καραντίνας για τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Η πρωτοβουλία από τα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών προβλέπει τη δημιουργία προσωρινών λωρίδων κυκλοφορίας για τα ποδήλατα και επιδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για το κόστος των επισκευών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, την αύξηση των χώρων στάθμευσης για ποδήλατα και μαθήματα προκειμένου οι Γάλλοι να ανέβουν και πάλι στα ποδήλατά τους.

Η Γαλλία θα χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα καραντίνας την 11η Μαϊου, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες περιορισμών στις μετακινήσεις για να αναχαιτίσει την πανδημία.

«Την ώρα που το 60% των μετακινήσεων στη Γαλλία είναι μικρότερες από 5χλμ, οι επόμενες εβδομάδες αποτελούν ευκαιρία για πολλούς Γάλλους, ήδη ποδηλάτες ή όχι, να επιλέξουν το ποδήλατο» είπε η υπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Το πρόγραμμα «στήριξης επισκευής ποδηλάτων» θα παράσχει έως και 50 ευρώ για τις όποιες επιδιορθώσεις από μηχανικούς. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα επιτρέπει στους εργοδότες να καλύπτουν κόστος μεταφορών έως 400 ευρώ για το προσωπικό, που επιλέγει να μετακινηθεί με ποδήλατο.

Το Παρίσι έχει αυτή τη στιγμή 370 χλμ ποδηλατικών δρόμων και οι προσωρινές λωρίδες αναμένεται να αυξήσουν τις διαδρομές αυτές στα 650 χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ