ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - CNNi: Έκθεση εμπειρογνωμόνων προβλέπει έως και δύο ακόμη χρόνια πανδημίας

Κορωνοϊός - CNNi: Έκθεση εμπειρογνωμόνων προβλέπει έως και δύο ακόμη χρόνια πανδημίας
AP Photo/Eugene Hoshiko

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊου είναι πιθανό να συνεχιστεί τουλάχιστον άλλους 18 μήνες έως δύο χρόνια - έως ότου το 60% έως 70% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, σύμφωνα με έκθεση διακεκριμένης ομάδας ερευνητών και επιδημιολόγων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. 

Οι έμπειροι επιδημιολόγοι συνιστούν στις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένα δεύτερο μεγάλο κύμα διασποράς του ιού αναμένεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τη νόσο Covid-19, προβλέπει η ομάδα εμπειρογνωμόνων.

«Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να μολύνει το 60 – 70% του πληθυσμού», δηλώνει στο CNNi ο Μάικ Όστερχολμ, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων (CIDRAP) στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Η ιδέα ότι αυτό θα γίνει σύντομα αψηφά τη μικροβιολογία».

Ο Όστερχολμ συγγράφει για τον κίνδυνο πανδημιών εδώ και 20 χρόνια, ενώ έχει συμβουλεύσει αρκετούς προέδρους. Την εν λόγω έκθεση συνυπογράφουν ο επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις πανδημίες, η δρ. Κριστίν Μουρ -πρώην επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και νυν ιατρική διευθύντρια του CIDRAP- και ο ιστορικός Τζον Μπάρι, ο οποίος έγραψε το 2004 το βιβλίο «Η μεγάλη γρίπη», σχετικά με την πανδημία της γρίπης του 1918.

Εν αναμονή της ανοσίας της αγέλης

«Δεδομένου ότι ο Covid-19 είναι νέος ιός, κανείς δεν έχει ανοσία», εξηγούν. «Η διάρκεια της πανδημίας είναι αρκετά πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 18 έως 24 μήνες, ενώ η ανοσία της αγέλης θα δημιουργείται σταδιακά στον ανθρώπινο πληθυσμό», αναφέρουν στην έκθεση.

Οι προβλέψεις τους διαφοροποιούνται από τα μοντέλα που παρουσιάζονται από ομάδες όπως το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ή τα μοντέλα που παράγονται από το Imperial College του Λονδίνου, του οποίου η πρόβλεψη για εκατομμύρια θανάτους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, βοήθησε στην πλαισίωση των κυβερνητικών αντανακλαστικών στην κρίση του κορωνοϊού.

Η ομάδα με επικεφαλής το CIDRAP χρησιμοποίησε αυτές τις αναφορές, ιστορικά δεδομένα για παλαιότερες πανδημίες και επίσημα δεδομένα σχετικά με τις ιατρικές λεπτομέρειες που αφορούν τον Covid-19, προκειμένου να εκπονήσει την έκθεση.

«Έχω πει εδώ και καιρό ότι όταν προσπαθείτε να καταλάβετε το πώς πρόκειται να εξαπλωθεί μία μολυσματική ασθένεια, πρέπει να βασίζεστε στην ιστορία καθώς και στα μοντέλα», δήλωσε ο Λίπσιτς στο CNNi.

«Για παράδειγμα, οι πανδημικές λοιμώξεις δεν τείνουν να μειώνονται το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη», προσθέτει.

«Ο Covid-19 είναι περισσότερο συγκρίσιμος με ένα πανδημικό στέλεχος της γρίπης», υποστηρίζει ο Λίπσιτς.

«Λόγω της μεγαλύτερης περιόδου επώασης, της πιο ασυμπτωματικής εξάπλωσης και του υψηλότερου R0, ο Covid-19 φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη γρίπη», σημειώνεται στην έκθεση.

Το R0 είναι ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί από κάθε ασθενή.

«Ένα υψηλότερο R0 σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μολυνθούν και να αποκτήσουν ανοσία πριν το τέλος της πανδημίας. Με βάση τις πιο πρόσφατες πανδημίες γρίπης, η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα διαρκέσει πιθανώς 18 έως 24 μήνες».

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν να λένε στους πολίτες ότι η πανδημία μπορεί να οδεύει προς το τέλος της και αντ 'αυτού, να τους προετοιμάζει για το γεγονός ότι θα χρειαστεί να δείξουν μεγάλη υπομονή.

Τα τρία πιθανά σενάρια

Σενάριο 1ο: Μετά το πρώτο κύμα του Covid-19 την άνοιξη του 2020 θα ακολουθήσει μια σειρά επαναλαμβανόμενων μικρότερων κυμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στη συνέχεια νέα κύματα για τα επόμενα ένα ίσως και δύο έτη, και με σταδιακή μείωση κάποια στιγμή μέσα στο 2021

Σενάριο 2ο: Το πρώτο κύμα του Covid-19 ακολουθείται από ένα μεγαλύτερο κύμα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα και ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα το 2021. «Αυτό το “μοτίβο” θα απαιτήσει την επαναφορά των μέτρων περιορισμού το φθινόπωρο προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά και να μην καταρρεύσεουν τα συστήματα υγείας», εκτιμάται.

«Αυτό το μοτίβο είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε με την πανδημία του 1918-19», υπογραμμίζεται.

Σενάριο 3ο: Μια αργή μείωση της εν εξελίξει διασποράς του ιού. «Αυτό το τρίτο σενάριο πιθανότατα δεν θα απαιτούσε την εκ νέου επιβολή μέτρων περιορισμού, παρά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων και θανάτων»

«Τα κράτη και οι κοινότητες θα πρέπει να προετοιμάζονται για το δεύτερο σενάριο».

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αναπτύξουν συγκεκριμένα σχέδια, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων περιορισμού, ώστε να ανταπεξέλθουν στην ενδεχόμενη νέα κορύφωση της νόσου», συμπηρώνουν.

Τόσο ο Λίπσιτς όσο και ο Όστερχολμ δηλώνουν έκπληκτοι για την απόφαση πολλών κρατών περί άρσης των μέτρων που υιοθετήθηκαν με σκοπό να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

«Νομίζω είναι ένα πείραμα. Ένα πείραμα που πιθανότατα θα κοστίσει ζωές, ειδικά σε μέρη που συμβαίνει χωρίς προσεκτικούς χειρισμούς προκειμένου να μπορούν να επιβραδύνουν ξανά τη διασπορά», λέει ο Λίπσιτς. «Ορισμένα κράτη επιλέγουν να άρουν τους περιορισμούς όταν έχουν περισσότερες νέες μολύνσεις από ό,τι όταν αποφάσισαν να επιβάλουν τα μέτρα. «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το σκεπτικό», συνεχίζει.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα εμβόλιο, θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά όχι άμεσα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πορεία της πανδημίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από ένα εμβόλιο, ωστόσο πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμο πριν εντός του 2021.

«Επίσης δεν ξέρουμε τι είδους προκλήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την ανάπτυξη εμβολίων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το χρονοδιάγραμμα», υποστηρίζουν.

Expert report predicts up to two more years of pandemic misery, by Maggie Fox, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ