ΚΟΣΜΟΣ

Άρση μέτρων κορωνοϊός – ECDC: Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ

Άρση μέτρων κορωνοϊός – ECDC: Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ
AP Photo / Ronald Zak

«Θα κληθούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του πληθυσμού καθ’ όλη την διάρκεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού», δήλωσε τη Δευτέρα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται για μαραθώνιο και όχι για σπριντ. Αυτό πιθανώς το έχετε ξανακούσει, αλλά δεν είναι λάθος. Κατά συνέπεια, οι προσδοκίες των ανθρώπων σχετικά με την πανδημία, την διάρκειά της, τις επιπτώσεις που θα συνεχίσει να έχει στις ζωές τους στο άμεσο μέλλον, όλα αυτά θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης», προειδοποίησε η Αντρέα Αμον, επικεφαλής του ECDC, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Όλο αυτό δεν θα σταματήσει τόσο νωρίς και οι άνθρωποι θα πρέπει να προετοιμασθούν νοητικά γι’ αυτό», προειδοποίησε επίσης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα την Σουηδία, βρέθηκε στο προσκήνιο με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Αντρέα Αμον αναφέρθηκε με έμφαση και σε ένα δεύτερο μήνυμα που πρέπει να απευθυνθεί προς τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς: «Οφείλουμε να παραμείνουμε σε επιφυλακή».

«Κατά την περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε ενεργή την κοινότητα, να την κινητοποιούμε, ώστε να τηρούνται οι αυξημένοι υγειονομικοί κανόνες», είτε πρόκειται για το πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική αποστασιοποίηση ή την χρήση προστατευτικής μάσκας», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 1,360 εκατομμύριο κρούσματα του Covid-19 μέχρι την 3η Μαΐου και 140.000 θάνατοι.

«Φαίνεται ότι το αρχικό κύμα της μετάδοσης έφθασε στην κορύφωσή του, με μία μείωση των νέων κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και των επιπτώσεων, σημείωσε η διευθύντρια του ECDC.

«Μόνο η Βουλγαρία συνεχίζει να καταγράφει ημερήσια αύξηση κρουσμάτων (επί συνόλου 14 ημέρων) και τέσσερις χώρες, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν καταγράψει σημαντικές αλλαγές κατά την ίδια περίοδο», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ