ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία λογοκρίνει το Netflix: Κόπηκε επεισόδιο του Designated Survivor με τον «Τούρκο πρόεδρο»

Η Τουρκία λογοκρίνει το Netflix: Κόπηκε επεισόδιο του Designated Survivor με τον «Τούρκο πρόεδρο»
Netflix

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (RTŪK) ανάγκασε το Netflix να κατεβάσει από την πλατφόρμα του στην Τουρκία, ένα επεισόδιο της επιτυχημένης αμερικανικής σειράς Designated Survivor.

Στο επίμαχο επεισόδιο, το έβδομο της δεύτερης σεζόν, το οποίο λογόκρινε η κυβέρνηση, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, που ενσαρκώνει ο Troy Caylak, να δέχεται επίθεση από την αντιπολίτευση ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου και θα συναντηθεί με τον Tom Kirkman, πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο επεισόδιο ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ταγίπ Ερντογαν αποκαλείται «δικτάτορας» και «νταής».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η σειρά φέρεται να υπερασπίζεται τους γκιουλενιστές στο θέμα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ αντίστοιχα επιτίθεται στον πρόεδρο της χώρας.

Η συμμόρφωση του Netflix με την εντολή της τουρκικής κυβέρνησης για απόσυρση του επεισοδίου δεν αντιτίθεται στην πολιτική της πλατφόρμας σύμφωνα με την οποία συμμορφώνεται με τις εθνικές νομοθεσίες. Άλλωστε, εκτός Τουρκίας το επεισόδιο παίζει κανονικά.

Σημειώνεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο, η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε στο τουρκικό ΕΣΡ τη σαρωτική εποπτεία ολόκληρου του διαδικτυακού περιεχομένου, εκ των οποίων και εκείνου που προβάλλεται στην πλατφόρμα Netflix και σε διαδικτυακούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους.

Το μέτρο είχε ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ).

Εκτός από τον αμερικανικό κολοσσό Netflix, άλλες πλατφόρμες, όπως οι τουρκικοί ιστότοποι ζωντανών μεταδόσεων PuhuTV και BluTV υπόκεινται σε έλεγχο και σε ενδεχόμενη επιβολή προστίμων ενώ κινδυνεύουν και με ανάκληση της άδειας.

Εκτός από πλατφόρμες που λειτουργούν με συνδρομή, όπως το Netflix, διαδικτυακοί ειδησεογραφικοί ιστοτόποι με ελεύθερη πρόσβαση, που βασίζονται στα διαφημιστικά έσοδα, υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ