ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊος: Τον Δεκέμβριο το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία;

Κορωνοϊος: Τον Δεκέμβριο το πρώτο κρούσμα στη Γαλλία;
AP Photo/Christophe Ena

Νέα μελέτη θέλει τον νέο κορωνοϊό να φτάνει στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε έκπληξη καθώς οι ειδικοί υποπτεύονταν ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη χώρα πολύ προτού να εντοπιστούν επισήμως τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα τρία πρώτα κρούσματα της ασθένειας καταγράφηκαν στις 24 Ιανουαρίου: ήταν ένα ζευγάρι 30χρονων Κινέζων από την πόλη Γουχάν (την πρώτη εστία της Covid-19) και ένας κάτοικος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Όμως ο καθηγητής Ιβ Κοέν, ο επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, έκανε λόγο την Κυριακή για ένα θετικό κρούσμα στις 27 Δεκεμβρίου.

«Ξαναβγάλαμε όλους τους φακέλους των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική στο Ζαν-Βερντιέ και το Αβισέν από τις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι οποίοι έπασχαν από πνευμονία αλλά είχαν αρνητικό μοριακό τεστ PCR», εξήγησε αναφερόμενος στις εξετάσεις που είχαν γίνει τότε για να εξακριβωθεί αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσβληθεί από γρίπη ή από κάποιον άλλον κορωνοϊό, όχι όμως και από τον SARS-CoV-2, αφού τότε ήταν ακόμη άγνωστος.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα δείγματα που είχαν ληφθεί και είχαν καταψυχθεί, ελέγχθηκαν για τον νέο κορωνοϊό. «Από τους 14 ασθενείς, ένας ήταν θετικός», είπε ο καθηγητής.

Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε στην εξέταση στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents. Είναι η απόδειξη ότι «η Covid-19 εξαπλωνόταν ήδη στη Γαλλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, έναν μήνα πριν από τα πρώτα επίσημα κρούσματα», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοέν, μια υπόθεση είναι ότι ο άνδρας αυτός μολύνθηκε από τη σύζυγό του, η οποία όμως ήταν ασυμπτωματική. Η γυναίκα αυτή εργάζεται στο ιχθυοπωλείο ενός σουπερμάρκετ, «δίπλα στο σταντ με τα σούσι, με συναδέλφους ασιατικής καταγωγής».

Αυτός ο άνδρας, που σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως, ήταν άραγε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη Γαλλία; Κάποιοι ειδικοί αναμένουν την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης για να εκφέρουν άποψη. Άλλοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα πιστοποιήσουν αυτό που πιστεύουν πολλοί επιστήμονες.

«Θα μπορούσαμε να το προαισθανθούμε αφού κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κίνα: ο ιός έχει την ιδιαιτερότητα ότι εξαπλώνεται αθόρυβα στον πληθυσμό, χωρίς να εντοπίζεται η παρουσία του και, σε δεύτερο χρόνο, προκαλεί κλινικά συμπτώματα», είπε ο καθηγητής Ολιβιέ Μπουσό, ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Αβισέν.

Το Πεκίνο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εντοπίστηκε μια εστία πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Γουχάν στις 31 Δεκεμβρίου. Όμως το πρώτο κρούσμα ανάγεται στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές αυτής της πόλης ή ακόμη και την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Οι διάφορες φυλοδυναμικές μελέτες (που αναλύουν τις γενετικές παραλλαγές του ιού για να αναδημιουργήσουν το «γενεαλογικό δέντρο» του) οδηγούν επίσης στο συμπέρασμα ότι η επιδημία στην Κίνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019, υποστηρίζει ο Έρικ Βολζ, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής, οι μελέτες τοποθετούν την αρχή της επιδημίας το νωρίτερο στα μέσα Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα μεμονωμένα κρούσματα από το κύμα της επιδημίας», επέμεινε από την πλευρά του ο Σαμουέλ Αλιζόν, ο διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) του πανεπιστημίου του Μονπελιέ. «Όσον αφορά το κύμα της επιδημίας, τα τρέχοντα δεδομένα το τοποθετούν ανάμεσα στα μέσα Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι όμως πιθανό μεμονωμένα κρούσματα να είχαν εισαχθεί πριν από αυτό, προκαλώντας ενδεχομένως αλυσίδες μετάδοσης οι οποίες κατόπιν έσβησαν», σημείωσε.

«Ο ιός ίσως να κυκλοφορούσε στη Γαλλία από καιρό», εκτιμά ο καθηγητής Μπουσό. Όμως «κανείς δεν έκρυψε ποτέ τίποτα», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι συχνά οι γιατροί δεν ψάχνουν να βρουν ποιο παθογόνο ακριβώς προκάλεσε μια πνευμονική πάθηση.

Επικρίσεις για το κυβερνητικό σχέδιο

Την ίδια ώρα στη Γαλλία εκφράζονται επικρίσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση της καραντίνας, που αναμένεται να ξεκινήσει την 11η Μαΐου.

Μετά τους βουλευτές, που το ενέκριναν την περασμένη Τρίτη, ο Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε σήμερα στους γερουσιαστές τη στρατηγική του χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Όμως, η Γερουσία, όπου επικρατούν οι Συντηρητικοί, δεν το ενέκρινε, με 89 ψήφους έναντι 81 και 174 αποχές. Ακόμα κι αν η ψηφοφορία έχει συμβολική αξία, αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία που επικρατεί απέναντι στην κυβερνητική στρατηγική, μία εβδομάδα πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

«Η οικονομική ζωή πρέπει να επανεκκινήσει επιτακτικά και σύντομα» επισήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώπιον των γερουσιαστών, υπογραμμίζοντας το «κολοσσιαίο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» της καραντίνας, που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στη Γαλλία, όπου ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει πάνω από 25.000 θανάτους.

Μεταξύ των ανησυχιών που εκφράζονται για τη μετά την 11η Μαΐου εποχή, είναι εκείνες των γονέων, εκπαιδευτικών και αιρετών σχετικά με τα σχολεία, τα οποία πολλοί δήμαρχοι αρνούνται να ξανανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα. Χθες, 300 εξ αυτών, μεταξύ τους η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ζήτησαν την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων, καταγγέλλοντας μια άρση των μέτρων καραντίνας «με βεβιασμένο βήμα».

Όμως, το κλείσιμό τους θα συνιστούσε «μια καταστροφή» για τα ευάλωτα παιδιά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που διακρίνει στο άνοιγμά τους «μια κοινωνική και δημοκρατική προτεραιότητα».

Η «πλειονότητα των σχολείων», νηπιαγωγεία και δημοτικά, έχουν δώσει ραντεβού για την 11η Μαΐου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, με τη μέγιστη παρουσία 15 παιδιών ανά τάξη και ένα πολύ αυστηρό υγιειονομικό πρωτόκολλο: πλύσιμο χεριών επανειλημμένως, απολύμανση των εξοπλισμών... ένας πραγματικός πονοκέφαλος, ιδίως στο νηπιαγωγείο, όπως εκτιμούν ορισμένοι εκπαιδευτικοί.

Σε ό,τι αφορά τον υγεινομικό σχεδιασμό, δύο δείκτες, η ενεργή κυκλοφορία του κορωνοϊού και οι δυνατότητες των ΜΕΘ, θα οδηγήσουν την Πέμπτη το βράδυ στην κατάρτιση ενός χάρτη της Γαλλίας, με τις περιφέρεις που θα έχουν πράσινο χρώμα να μπορούν να οργανώσουν μια ευρύτερη άρση των μέτρων καραντίνας σε σύγκριση με όσες θα έχουν κόκκινο χρώμα.

Οι αρχές συστήνουν ήδη στους Γάλλους να φοράνε μάσκες και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Άλλωστε, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα όλοι οι Γάλλοι να μπορούν να προμηθεύονται μάσκες από την 11η Μαΐου, ακόμα κι αν κάποιες πωλούνται ήδη, από σήμερα, στα μεγάλα καταστήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ