ΚΟΣΜΟΣ

Παρά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς οι Κούρδοι κατέλαβαν το Ταλ Ριφάατ

Παρά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς οι Κούρδοι κατέλαβαν το Ταλ Ριφάατ
Καπνός βγαίνει από το υπό πολιορκία Χαλέπι, στις 4 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (HSD), συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκομάνοι και Άραβες της Συρίας, έθεσαν απόψε υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Ριφάατ (Tal Rifaat), ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Άζαζ, στη βόρεια Συρία, αποσπώντας την από ισλαμιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι HSD κατάφεραν να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη, παρά τη συνέχιση των τουρκικών πληγμάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων, με σκοπό να εμποδιστεί η προέλασή τους. Η Ταλ Ριφάατ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ήταν ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των ισλαμιστών ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού.

Όπως σχολιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η νίκη αυτή των HSD αποτελεί νέο σκληρό πλήγμα για τους ισλαμιστές, που έχουν υποστεί σειρά ηττών αφότου το καθεστώς εξαπέλυσε την 1η Φεβρουαρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Οι αντάρτες είναι πάντως ακόμη σε θέση ισχύος στη Μάρεα, ανατολικά της Ταλ Ριφάατ, και στην Άζαζ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι HSD είχαν καταφέρει πριν από λίγες να πάρουν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μενέχ (Menagh), έπειτα από σφοδρές μάχες με ισλαμιστές και άλλους αντάρτες.

Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι ο Κούρδοι, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα καταλάβουν την Άζαζ, επεκτείνοντας την αυτόνομη επικράτειά τους σε ουσιαστικά ολόκληρη την τουρκοσυριακή παραμεθόριο.

Άγκυρα μαινόμενη

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε ένα «καταφανές έγκλημα πολέμου» τη Δευτέρα, όταν δύο σχολεία, ένα νοσοκομείο και ένα ιατρικό κέντρο που υποστηρίζεται από την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα επλήγησαν από πυραύλους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Το μακελειό αυτό σημειώθηκε, ενώ συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξης της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Χαλέπι. Κάτοικοι επέρριψαν την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς στη Ρωσία.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν μεγαλύτερες και πολύ πιο σοβαρές συνέπειες εάν η Μόσχα δεν τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις αυτού του είδους.

Τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή πενήντα και πλέον ανθρώπων σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καταδίκασαν απόψε και οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δείχνουν «τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Άσαντ», που εγείρει ερωτήματα «για το εάν η Ρωσία έχει τη βούληση ή την ικανότητα να συμβάλει να σταματήσει».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ