ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Μέρος της λύσης η Ελλάδα, κανένα συμφέρον να επωμιστεί όλο το βάρος

ΠΓΔΜ: Μέρος της λύσης η Ελλάδα, κανένα συμφέρον να επωμιστεί όλο το βάρος
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο (Robert Fico), η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο (Beata Szydlo), ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (Gjorge Ivanov), ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Bohuslav Sobotka), ο Βούγλαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ (Boiko Borisov) και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orban) σε αναμνηστική φωτογραφία στην έκτατη σύνοδο της Ομάδας του Βϊζεγκραντ (Visegrad Group) για την προσφυγική κρίση, στην Πράγα, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/David W Cerny

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Αθήνα όλο το βάρος, δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ (Gjorge Ivanov), ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).

Ο κ. Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.

Σημείωσε δε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της ΕΕ δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση επί του εδάφους σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αλλάζει ώρα με την ώρα και ότι ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών -μεταξύ αυτών και από κάποιες χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Visegrád Group)- πράττουν τα μέγιστα για τον έλεγχο των ροών και την μείωση των κινδύνων ασφαλείας.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα περιπολούν, από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, αστυνομικές δυνάμεις από ορισμένες ξένες χώρες, σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στην παρούσα φάση περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ