ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Αργεντινών ερευνητών αμφισβητεί την σύνδεση Ζίκα- μικροκεφαλίας

Έκθεση Αργεντινών ερευνητών αμφισβητεί την σύνδεση Ζίκα- μικροκεφαλίας
Εργαζόμενος του Υπουργείου Υγείας ψεκάζει στον δρόμο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο Πόρτ-ο-πρενς της Αϊτής. REUTERS/Andres Martinez Casares

Έκθεση μιας ομάδας Αργεντινών ερευνητών εγείρει αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς ότι το ξέσπασμα του ιού Ζίκα ευθύνεται για την αύξηση των περιπτώσεων μικροκεφαλίας στη Βραζιλία.

Η έρευνα που υποστηρίζεται από μια παρόμοια του Συνδέσμου Υγείας της Βραζιλίας, (ABRASCO), επισημαίνει την ευρεία χρήση της νυμφοκτόνου πυριπροξυφένης ως πιθανή αιτία, αν και οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί με βεβαιότητα. Στην πολιτεία της Βραζιλίας Περναμπούκο, όπου έχει αναφερθεί η πλειοψηφία των 4.000 ύποπτων περιπτώσεων μικροκεφαλίαςέχει προστεθεί πυριπροξυφένη στην παροχή νερού από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, από το 2014, πριν το ξέσπασμα του Ζίκα.

Το εντομοκτόνο, το οποίο συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει την ανάπτυξη των προνυμφών των κουνουπιών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εντόμων. Στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, μόλις δημοσιοποιήθηκε η έκθεση σταμάτησαν την προσθήκη του εντομοκτόνου στο νερό, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση την Κυριακή.

Η έκθεση αναφέρει: «Στις προηγούμενες επιδημίες Ζίκα δεν προκλήθηκαν γενετικές ανωμαλίες στα νεογέννητα, παρά την μόλυνση του 75% του πληθυσμού στις χώρες αυτές ... Επίσης, σε άλλες χώρες, όπως η Κολομβία, δεν υπάρχουν αναφορές μικροκεφαλίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρούσματα Ζίκα.»

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Μαρτσέλο Κάστρο, απάντησε λέγοντας ότι η νυμφοκτόνος ουσία δεν αποτελεί απειλή για το κοινό.
«Είναι μια φήμη που στερείται λογικής. Δεν έχει καμία βάση. Η νυμφοκτόνος ουσία έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Εθνικής Υγειονομικής και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Η πυριπροξυφένη αναγνωρίζεται από όλες τις ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Η πυριπροξυφένη κατασκευάζεται από την Sumitomo Chemical, μια εταιρεία που συνεργάζεται με τη Monsanto στη Βραζιλία και την Αργεντινή για την καταπολέμηση των ζιζανίων. Η εταιρία απάντησε στη έκθεση, λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για έναν τέτοιο ισχυρισμό», ενώ πρόσθεσε ότι προϊόν είχε εγκριθεί από τον ΠΟΥ και τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μεταξύ άλλων, έχει συνδέσει την αύξηση των περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία με τον ιό Ζίκα. Άλλοι παρατηρητές, ωστόσο, έχουν επίσης θέσει υπό αμφισβήτηση την αιτία της αύξησης επικαλούμενοι διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών και την εσφαλμένη αναφορά των περιπτώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ